Zunda: Japanse desserts van suiker, zout en… bonen?

Veel Japanliefhebbers zullen wel eens van anko hebben gehoord. Deze zoete pasta, gemaakt van rode bonen, vind je terug in bijvoorbeeld mochi (Japanse rijstcakejes) en gevulde broodjes. Ook in Japanse restaurants in Nederland kom je anko wel eens tegen, hier meestal als vulling voor gefrituurde sesamballetjes. Wat je in Nederland niet tegenkomt, is zunda. Dit is net als anko een zoete bonenpasta die vaak gegeten wordt bij het dessert of tussendoor. De ingrediënten zijn alleen nét even anders.

In plaats van rode adzuki-bonen te gebruiken, is zunda gemaakt van groene edamame (onrijpe sojabonen), suiker en zout. Door deze aanpassing is de resulterende pasta niet donkerrood zoals bij anko, maar juist helder groen. De pasta zou erg goed voor je gezondheid zijn, omdat er veel vitamine A en vitamine C inzitten. Toch zou ik aanraden er niet veel van te eten. De suiker die de bonen lekker zoet maakt, en de desserts waarin zunda wordt verwerkt, zijn niet bepaald gezond te noemen.

Voor Nederlanders is het idee van zoete bonen misschien een beetje raar. We zijn met zijn allen pas net gewend aan de zoete aardappel, het kan dus even duren voor de volgende zoete groente op het menu zal verschijnen. Ook ik had bij zunda eerst mijn bedenkingen. Echter, zodra ik het eenmaal geprobeerd had, kon ik het niet meer laten staan. Wil je je vrienden zunda (of anko) laten proberen, maar ben je bang dat ze zullen afhaken wanneer je de ingrediënten opnoemt? De truc is om ze het eerst te laten proeven en ze dan pas te vertellen wat het eigenlijk is!

Oorspronkelijk uit Sendai

De groene bonenpasta wordt veel geserveerd door ijs, in cheesecake, in taiyaki, bovenop mochi en is zelfs te krijgen als KitKat-smaak. De pasta vindt zijn oorsprong in Sendai, maar is populair in heel Tohoku (het noordelijke deel van het hoofdeiland van Japan). Voor alle gerechtjes waarbij men in de rest van Japan anko als vulling gebruikt, kun je in Sendai een zunda variant vinden. Op het centrale station van de stad zijn overal souvenirwinkeltjes voor toeristen die zunda mee naar huis willen nemen. Op de eerste verdieping van het station bevindt zich restaurant Zunda Saryo, uitkijkend over de stationshal kun je daar genieten van de beste zunda die Sendai te bieden heeft. Zunda Saryo is een souvenirwinkel en restaurantje in één.

Terwijl de meeste Japanners buiten een lange rij vormen voor de winkel, vind je binnen in het restaurant lokale scholieren, studenten en buitenlandse toeristen. Al deze toeristen stonden echter niet garant voor internationaal succes. Zunda Saryo probeerde in 2016 voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten. Ze openden toen een vestiging op één van de eilanden van Hawaï. Ondanks de grote Japanse gemeenschap op de Amerikaanse eilandengroep moest de winkel het jaar daarop haar deuren weer sluiten. In Europa is zunda naar mijn weten nog nergens te krijgen. We zullen het dus met receptjes op het internet moeten doen.

Zunda-shake

Het bekendste product van Zunda Saryo is de zunda-shake, waar ze verschillende variaties van verkopen. Na meerdere malen de shake gedronken te hebben, kan ik bevestigen dat ze altijd de juiste dikte, de juiste textuur en de juiste zoetheid weten te creëren. De smaak van zoete edamame-bonen valt moeilijk uit te leggen, dat moet je zelf een keer proberen!

tanuki-logo-48Op Kusjes uit Oranda verschijnt drie keer per week een blog. Op woensdag en vrijdag kun je een nieuw bericht lezen over Japan. Op zondag schrijft Roxane verhalen die ook naar het Aziatische land terug te linken zijn, maar die vaak net even anders in elkaar zitten. Roxane schrijft over de cultuurverschillen tussen Nederland en Japan, leven en reizen in het buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *