Zien, ruiken, proeven, voelen en luisteren: EatArt Salon

Hoe benutten we de kleine wereld om opnieuw contact te maken met jezelf, met anderen en onze omgeving? Twee Japanse kunstenaars bieden in een EatArt-sessie een helende en inspirerende ervaring voor alle vijf zintuigen.

Zien, ruiken, proeven, voelen en luisteren. Tijdens de covid-periode werd de wereld klein en werden er minder nieuwe impulsen toegevoegd aan je vijf zintuigen. We zaten thuis, werkten vanuit huis en stonden ook niet open voor nieuwe waarnemingen, geuren en smaken. Onzekerheid en ongemak kwamen daarvoor in de plaats en wie aangedaan werd verloor misschien een periode zijn smaak of haar geur.
Niet op wintersport, geen dansfeesten, maar ook geen musea, treinreizen, restaurants of op de koffie bij de buren. Plots werden we geconfronteerd met de essentie van (ons) zijn. We moesten op zoek naar nieuwe manieren om ons op ons gemak te voelen met onszelf en in onze verbindingen met anderen. Dat is bij Takako Hamano en Uno Fujisawa, twee in Nederland wonende Japanse kunstenaars, blijven hangen.

EatArt experience

De zoektocht is uitgemond in een EatArt experience. Door elementen als kunst, eten, geluid, een head spa-ervaring en een aromatische sfeer te combineren, stimuleert een EatArt-ervaring de vijf zintuigen.
In een sobere verstilde setting wordt een beperkt aantal deelnemers uitgenodigd om samen met beide kunstenaars deel te nemen aan een multizintuiglijke sessie van ongeveer 90 minuten. Een sessie bestaat uit drie delen, een tweetal dat in stilte wordt genoten en een derde dat tot interactie aanzet.

  • Eerste deel
    Head spa experience, ook wel brainstem touch genoemd, is een Japanse vorm van fysiotherapie. Deze gaat er vanuit dat de hersenstam het fundament vormt van het lichaam als geheel. Door het stimuleren van de vijf zintuigen wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam versterkt.
  • Tweede deel
    Food art experience. Fraai vormgegeven fingerfood in wisselwerking met andere kunstvormen zoals delicate tekeningen. Geniet van Eetbare Ikebana, gebaseerd op Japans bloemschikken, met rustgevende soundscapes en stimulerende geuren van Japanse essences.
  • Derde deel
    Onder het genot van kleine hapjes en drankjes worden de twee persoonlijke (zintuiglijke) ervaringen gedeeld met de andere deelnemers.

Helend en inspirerend

Veel van de mindfull methodieken en therapieën die we in Nederland gewoon zijn, vinden hun oorsprong in Japan. Shiatsu en recentelijker het bosbaden, Toyohari meridiaan acupunctuur, Do-in yoga en Reiki komen allemaal uit Japan en hebben tot doel om lichaam en geest te helen. EatArt past uitstekend in deze rij. EatArt biedt in een eenmalige sessie een richtingwijzer voor het opnieuw in stelling brengen van zintuigen. Dat mag vaker en op meerdere plaatsen in Nederland. Japan is het land van de oneindige details. Takako en Uno willen meegeven dat wanneer je naar details gaat kijken, het leven aangenamer kan worden en je meer spirituele vervulling kunt krijgen.

Kunnen zien wat je niet eerder zag, horen wat je niet eerder hoorde, proeven wat je niet eerder proefde, aanraken wat je niet eerder voelde en ruiken wat je niet eerder rook..

Kunnen zien wat je niet eerder zag, horen wat je niet eerder hoorde, proeven wat je niet eerder proefde, aanraken wat je niet eerder voelde en ruiken wat je niet eerder rook, kan essentiële ontwikkelingen in je leven op gang brengen. De sessies dragen bij tot mindfulness, zelfgroei en zelfvertrouwen, meer inspiratie, diepere gevoeligheid, vereenvoudiging, betere prestaties en een gezond lichaam.

Inmiddels is de pandemie in dit deel van de wereld een boze herinnering. We vliegen en jachten, haasten en leven als nooit tevoren. Dat neemt niet weg dat er lessen te leren zijn, ervaringen opgedaan zijn die we kunnen koesteren. Takako en Uno bieden je de kans om bijvoorbeeld de zee voor je te zien, te horen en te ruiken én te proeven. Dát is een ervaring om bij stil te staan.

eetart
Shellfish, a bite of the sea

Over de aanbieders

eatart

Takako Hamano is een Japanse kunstenares die in Nederland woont en werkt. Ze studeerde beeldende kunst in Nederland en ontwikkelt op gemeenschappelijk onderzoek gebaseerde kunstprojecten rond de thema’s herinnering, archetype, collectief bewustzijn en “natsukashisa”, je vertrouwd voelen met iets wat je in werkelijkheid niet kunt bevatten. Zij is illustrator van kinderboeken en profileert zich op Tponsuke.com.

Takako heeft zich de afgelopen jaren ook bekwaamd in hersenstam-massage, een manier om toegang te krijgen tot herinneringen die in je lichaam liggen opgeslagen.

Uno Fujisawa is een Japanse productontwerper, opgeleid aan de Nagoya Geijutsu Daigaku (Universiteit voor de Schone Kunsten). In 2008 verhuist ze met haar man, die maquette-bouwer is bij een architectenbureau in Amsterdam, naar Nederland. In Amsterdam vindt Uno werk in de catering, ze helpt mee met de bereiding van gerechten voor feesten, recepties van galerieën en particuliere klanten en begint haar Unobentoblog.

Tegelijkertijd begint Uno met Ikebana-lessen in de sōgetsu-stijl. Sōgetsu is al een moderne stijl, maar het werken met groenten is nog nooit eerder vertoond.
Tijdens de corona-crisis zijn de traditionele bloemen en takken niet veel voorhanden, Uno koopt groenten om daar haar arrangementen mee te kunnen maken. Na afloop van een ikebanasessie mogen de groenten worden opgegeten.

Meer informatie

De EatArt-sessies vinden plaats bij LOSDOK in Pakhuis Wilhelmina aan de Veemkade 572 in Amsterdam. Doelstelling is het bevorderen van nieuwe kunstvormen in samenhang met ontwikkelingen in wetenschap en maatschappij. De middelen daarvoor zijn onderzoek, (ondersteuning bij) ontwikkeling, presentatie en reflectie. Belangrijke onderwerpen zijn op dit moment biologie, duurzaamheid, voedsel, het menselijk lichaam en dus de zintuigen. Zie Mediamatic.net en houd de agenda van Katern Japan in het oog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *