Yuri!!! On Ice is de beste anime van 2016

In de duisternis die 2016 heet zijn de lichtpuntjes op één hand te tellen. Yuri!!! On Ice is zo’n zeldzaam lichtpuntje. Deze anime over kunstschaatsen mengt een underdogverhaal feilloos met een hartverwarmende romance en thema’s als (faal)angst. Ik roep het vol vertrouwen uit tot de beste anime van 2016.

Yuri!!! On Ice volgt de carrière van de Japanse Yuri Katsuki, één van de beste kunstschaatsers ter wereld. Maar zo ziet hij zichzelf niet. Als we Yuri ontmoeten lijdt hij aan faalangst en een minderwaardigheidscomplex—hij noemt zichzelf een ‘dertien-in-het-dozijn’ schaatser terwijl hij een tijdje geleden toch echt in de Grand Prix Final stond. Na een bijzonder slecht jaar schaatst Yuri in een poging zichzelf op te vrolijken de routine van levende legende Viktor Nikiforov na. Het filmpje daarvan gaat viral en pardoes staat Viktor himself bij Yuri op de stoep, klaar om hem te coachen. Het leven van beide karakters zal nooit meer hetzelfde zijn: dankzij de Russische Viktor ontdekt Yuri zijn eigen artistieke capaciteiten en dankzij Yuri ziet Viktor de sport in een nieuw licht.

O ja, en ze worden ook nog eens verliefd. Op elkaar.

Love!!! On Ice

De romance van Yuri!!! On Ice is prachtig verweven met het schaatsverhaal. Je ziet niet alleen hoe Victor en Yuri steeds meer geluk vinden in de sport, maar ook in elkaar. Met Viktor als coach bloeit Yuri op als schaatser en ontdekt hij sensualiteit en liefde. En hoewel hun relatie met een nogal scheve verhouding begint—Yuri moet letterlijk de posters van zijn idool Viktor van de muur rukken—groeien de twee op een natuurlijke en vanzelfsprekende wijze naar elkaar toe. Yuri weet Viktor keer op keer te verbazen en verrukken met zijn schaatskunsten, doorzettingsvermogen en zachte karakter. Binnen een paar afleveringen zien we Viktor letterlijk knielen om Yuris schaats te kussen. En wacht maar eens tot aflevering tien—niet om te spoilen, maar de montage aan het eind geeft het liefdesverhaal een extra verrassende twist. Yuri!!! On Ice combineert een sportverhaal met een underdognarratief en een romance, wat deze anime volledig uniek maakt.

Niks te ‘queerbaiten’

In de wereld van anime krijgt queer-liefde helaas lang niet altijd de respectvolle behandeling die het verdient. Natuurlijk bestaat yaoi (vrij vertaald als boys’ love), een genre anime en manga over relaties tussen twee jongens, maar Yuri!!! On Ice past daar totaal niet in. De same-sex romance in deze sportanime vermijdt alle vermoeide clichés en tropen van yaoi, tot grote vreugde van queer kijkers. En er is gelukkig ook geen queerbaiting.

Neem als voorbeeld van queerbaiting Free!, de zwemanime waar het internet in 2013 verslaafd aan was. De show is duidelijk gericht op de vrouwelijke kijker en gaat over een aantal knappe jongens in homoerotische situaties (in zwembroekjes). Helaas ontbraken canonisch homoseksuele relaties volledig. De kijker werd steeds lekker gemaakt met geseksualiseerde karakters en de belofte naar oprechte queer momenten maar uiteindelijk kwam er niets van—queerbaiting dus.

In Yuri!!! On Ice staat de relatie tussen Viktor en Yuri centraal. In de eerste paar afleveringen zitten wel een paar campy momenten, maar de relatie tussen Viktor en Yuri wordt met gevoel en respect behandeld. Hun liefde is net zo belangrijk voor het plot en karakterontwikkeling als de wedstrijden en de rivaliteiten met andere kunstschaatsers.

Internationale rivalen en gezonde vriendschap

Over de andere kunstschaatsers gesproken—die zijn een lust voor het oog. Yuri!!! On Ice heeft een rijke diversiteit aan karakters, allemaal even gedenkwaardig en leuk om naar te kijken. Sommigen zijn ontzettend vreemde vogels (kuch, Georgi Popovich en Christophe Giacommeti) en daarmee hilarisch, anderen weer heel charmant en hartverwarmend (Phichit Chulanont en Kenjiro Minami). Schaatsers van alle nationaliteiten komen voorbij—Thais, Koreaans, Amerikaans, Kazachstans, Russisch, Zwitsers—maar ook hier geen tergende clichés of tenenkrommende stereotypen te bekennen.

Publieksfavoriet is Yuri Plisetsky, de absolute tegenpool van de Japanse Yuri. De rivaliteit tussen de twee Yuris wordt, na een rocky start, getypeerd als positief. Beide jongens putten kracht uit elkaar en motiveren elkaar om het beste uit hun nummers te halen. Het is verfrissend om te zien, zeker als je je bedenkt hoe de relaties tussen rivalen normaliter worden getypeerd in sportanime: als negatief en naargeestig.

De opening is prachtig. De oplettende kijker ziet dat het kleurenpalet iedere aflevering subtiel verandert.

Kunstschaatsfans kunnen hun hart ophalen

Kunstschaatschoreograaf Kenji Miyamoto heeft met Olympische kunstschaatsers als Yuzuru Hanyu gewerkt. Zijn betrokkenheid is de reden waarom elk karakter in de show zo’n unieke schaatsstijl heeft. Deze aandacht voor detail komt ook terug in de geweldige kostuums, soundtrack en hoe de schaatsbanen en wereldsteden worden afgebeeld. Yuri!!! On Ice laat daarnaast heel goed zien hoe intens en technisch zwaar kunstschaatsen als sport is. Geen wonder dus dat echte kunstschaatsers als Dennis Ten, Johnny Weir, Evgenia Medvedeva en Evgeni Plushenko fan zijn. De laatste heeft zelfs een korte cameo in aflevering negen.

Kunstschaatskenners zullen ook merken dat sommige karakters voor een deel gebaseerd zijn op echte schaatsers. Maar ook als je geen kenner bent kun je goed meekomen. In schattige segmentjes worden details over de sport uitgelegd, zoals het scoringsysteem of wat iemand nodig heeft om te kwalificeren voor de Grand Prix Final.

Statement

En dan nog dit: de show maakt een statement over de kunstschaatswereld. De mannelijke tak van de sport werd van oudsher gedomineerd door een traditioneel masculiene esthetiek: veel kracht, een nadruk op atletisch vermogen en stunts in plaats van artistieke expressie, waarschijnlijk uit angst te vrouwelijk (lees: gay) over komen. De laatste paar jaren zien we de sport echter steeds meer verruimen. Sommige mannelijke kunstschaatsers omarmen een meer sierlijke schaatsstijl en verwerken traditioneel vrouwelijke elementen als de Ina Bauer in hun choreografieën. Yuzuru Hanyu breekt met zijn prachtige, elegante schaatsstijl record na record en vormt het bewijs dat de schaatswereld steeds meer open-minded wordt. Yuri!!! On Ice verwijst subtiel naar deze ontwikkeling. Je ziet mannelijke schaatsers de omstreden Ina Bauer doen en Yuri ontdekt dat een ‘vrouwelijk’ idee van sensualiteit beter bij hem past.

Yuri on Ice!!! is megapopulair—en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Het verhaal is goed, de karakters zijn realistisch en als je het kijkt krijg je gewoon een heerlijk gevoel. Sterke karakterontwikkeling, een positief, gezond, genormaliseerd portret van een queer romance, een meeslepend underdognarratief en prachtige kunstschaatsscènes komen samen in een anime waar we in 2016 klaarblijkelijk naar zaten te snakken. Gun het jezelf om dit meesterwerk te zien.

Yuri on Ice!!! kun je met Engelse ondertiteling kijken op Crunchyroll. De laatste aflevering wordt op woensdag 21 december om 21.00 uur uitgezonden.

Eén gedachte over “Yuri!!! On Ice is de beste anime van 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *