De Yamanote-lijn, halte 21 – Ebisu

In het zuidoosten van de Yamanote-lijn treffen we het station Ebisu. De wijk is ontstaan op en rond het terrein van de voormalige Yebisu bierbrouwerij. Het station was oorspronkelijk ook aangelegd om de ingrediënten voor het bier aan te kunnen voeren en ging pas later open voor passagiers. Vandaag de dag staat de wijk bekend om de vele boutiques en winkeltjes met vintage kleding. Ook zijn er veel restaurants en beer gardens, waar salarymen na het werk genieten van bier en goed eten.

EbisuDe naam Ebisu is afgeleid van de Japanse god van de visserij en voorspoed, Yebisu. Deze oude spelling van de naam komt tegenwoordig bijna niet meer voor, behalve bij het gelijknamige biermerk- vooral om het een zweem van traditie mee te geven. Yebisu staat bekend als luxe, en wordt in veel van de aanwezige beer gardens geschonken. Deze gelegenheden zijn vaak op het dak van gebouwen gevestigd en lijken nog het meest op de terrassen die je in Duitsland aantreft. Eigenaar en brouwer Sapporo heeft zelfs een biermuseum geopend, waar de geschiedenis van het Yebisu-bier aan bod komt. Ook kunnen de bezoekers het materieel bekijken waarmee het bier gebrouwen wordt en aan het eind van de rondleiding enkele soorten bier proeven.

Het terrein waar de Yebisu brouwerij oorspronkelijk stond, is nu omgebouwd tot de Ebisu Garden Place. In dit complex huizen kledingwinkeltjes, restaurants en in het midden is een soort binnentuin aangelegd, compleet met fontein en bomen. Bovenop dit alles is de Ebisu Garden Place Tower gebouwd, waarin een postkantoor, een bank, een mini-ziekenhuis en zelfs een tandarts zijn gevestigd! De toren is verbonden met het Ebisu-station via de Ebisu Skywalk, een soort voetgangerstunnel, met daarop loopbanden om de mensen zo snel mogelijk te kunnen transporteren.

In de Ebisu Garden Place is in 1990 ook het Tokyo Metropolitan Museum of Photography geopend. Het was destijds het eerste museum in Japan dat niet gericht was op het werk van één enkele fotograaf, maar tentoonstellingen opzette aan de hand van thema’s. Op de tweede verdieping is de Images and Technology Gallery gevestigd, een tentoonstelling die geheel is gewijd aan de techniek van het animeren en cinematografie. Er zijn ook cabines aanwezig met apparatuur om foto’s te bewerken en je kunt er zelfs hologrammen maken.

EbisuStation Ebisu is in de zomer de plek waar het Ebisu Ekimae (letterlijk: ‘het festival voor station Ebisu’) wordt gehouden. Eind juli vindt het festival plaats. De straten zijn dan gevuld met stalletjes waar traditioneel Japans eten en snoepgoed worden verkocht. En dus “goddelijk” bier wordt geschonken, in blikjes die deels roze kleuren wanneer ze goed koud worden geserveerd. Ook is er live muziek en organiseert men spelletjes. Kortom, Ebisu is een plek waar goed genoten en gewinkeld kan worden. En daar komen nog eens de ervaringen van de bierbrouwerij en het fotografie-museum bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *