Harajuku (原宿) is de naam voor het gebied rond het in Tudor-stijl opgetrokken houten station Harajuku op de Yamanote-lijn. De wijk heeft veel bezienswaardigheden te bieden – in de eerste plaats het ouderwetse station. Onlangs werd door JR bekend gemaakt dat het grappige station met het oog op de Olympische Spelen in 2020 op de schop gaat. Dat is jammer, maar wie in Harajuku uitstapt komt gelukkig niet alleen voor het pittoreske stationsgebouw.
De wereldberoemde en unieke straatmode is met name wat mensen aantrekt. Elk weekeinde stellen jongeren de talloze verschillende streetfashionstijlen zoals gothic lolita, visual kei en cosplay in Harajuku tentoon. Dé plek, de catwalk, is de Jingubrug, een voetgangersbrug die de wijk Harajuku verbindt met de Meiji-schrijn.
De straatstijl van Harajuku trekt mensen uit de hele wereld aan. Harajuku is een fenomeen dat zichzelf uitstekend verkoopt. Daarnaast wordt deze “straatmodehoofdstad van de wereld” ook uitgebreid belicht in Japanse en internationale magazines zoals Kera, Tune, Gothic & Lolita Bible en FRUiTS. De Japanse overheid promoot het straatmodedistrict ook: Harajuku is het boegbeeld van de overheidscampagne “Cool Japan”. Veel inmiddels vooraanstaande modeontwerpers begonnen in Harajuku. Tal van ideeën en stijlen zijn in deze wijk geboren en inmiddels opgenomen in andere modestromingen in de rest van de wereld. Zo liet Amerikaanse popster Gwen Stefani zich uitgebreid inspireren door de Harajuku-stijl. Lady GaGa doet er inmiddels ook haar boodschappen, wanneer ze Japan aandoet.
Ofschoon er tientallen stijlen gedefinieerd kunnen worden, is de uitdossing van de Harajuku-fashionista’s zelden in één bepaalde stijl te vangen. Meestal worden verschillende elementen met elkaar gecombineerd, waardoor er een nieuwe mix of spontaan een nieuwe substijl ontstaat. Op Katern:Japan werd een aantal van deze straatstijlen al eerder uitvoerig besproken: onder meer Yankii, Mori girls, Decora, Visual Kei, Gals, Lolita en Ganguro kwamen aan de orde. Opvallend is ook het groot aantal Otaku, anime-fanaten, dat zichzelf laat zien als personage uit hun favoriete manga of anime. Naast deze vorm van cosplay wordt ook het aanbod aan halloweenkostuums ieder jaar weer groter.
De 400 meter lange Takeshita Dori, recht tegenover het station van Harajuku, is het Mekka voor de fashionista. Het is mogelijk de beste winkelstraat om je modezoektocht te beginnen. Overigens vind je in dit grote winkelgebied niet alleen boetiekjes met streetfashion; ook westerse luxe-ontwerpers zoals Louis Vuitton en Dolce & Gabbana zijn volop vertegenwoordigd.
Herbouw Harajuku Station
De wijk moet het echter niet alleen van zijn mode- en cosplayimago hebben. Zoals gezegd is er ook het station. Het huidige nostalgisch aandoende gebouwtje met vakwerkmuren is gebouwd in 1924, maar moet wijken om capaciteitsproblemen op te kunnen vangen. Ook het smalle loopbruggetje over de sporen is tijdens het weekeinde geen feest. De aangekondigde bouwplannen van JR East zijn bedoeld om de stroom van passagiers op te kunnen vangen. Deze zal naar verwachting drastisch toenemen tijdens de Olympische Spelen en de Paralympics in 2020.
Het nieuwe ontwerp gepland voor het station omvat de bouw van een modern ogend gebouw met twee verdiepingen boven de bestaande sporen. Er zal een nieuwe entree worden gebouwd aan de Meiji-Jingu kant van het station. Binnen zal de hal breder zijn, en wordt het incheckgebied efficiënter vormgegeven. Het is nog onbekend of het huidige stationsgebouw gesloopt zal worden of wordt geïncorporeerd in de nieuwbouw.
Het Meiji-heiligdom
Het Meiji-heiligdom is een andere trekpleister, die jaarlijks door 30 miljoen mensen wordt bezocht. De schrijn is in 1920 gebouwd ter ere van de eerste keizer van het moderne Japan, keizer Meiji. Het origineel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield door luchtaanvallen, maar de schrijn werd in 1958 volledig herbouwd. De schrijn heeft haar eigen tuinen en vijvers en is gelegen naast het Yoyogi-park in Shibuya, op loopafstand van het station. Opvallend en groot zijn de torii, de shinto-toegangspoorten die op verschillende plekken in het park te vinden zijn. Daarnaast is natuurlijk het hoofdgebouw van de Mejii-schrijn indrukwekkend door de strakke lijnen en vormen en enorme afmetingen. Het park telt maar liefst 120.000 bomen van 365 verschillende soorten. Deze zijn alle gedoneerd door Japanners uit het hele land.
De omgeving rond het station van Harajuku heeft dus ontzettend veel te bieden: bijzondere modegezichten en hoogstaande modewinkels, een uitzonderlijk station, een prachtige schrijn, en verder nog het Yoyogi-park om na een lange dag tot rust te komen. Zeker het uitstappen waard!
4 november 2016