De Yamanote-lijn, halte 13 – Ikebukuro

Station Ikebukuro (池袋駅, Ikebukuro-eki) is een transferstation in de gelijknamige wijk Ikebukuro in deelstad Toshima, in het noord-oosten van Tokyo. Met nagenoeg 3 miljoen passagiers op een gemiddelde dag is dit station het op één na drukste treinstation ter wereld. Shinjuku, even verderop, is nog drukker, maar wat minder complex: op Ikebukuro komen de treinnetwerken Tōbu, Seibu en Tokyo Metro samen. Daarnaast is het station halte 10 van de Yamanote-lijn van Japan Rail. Het wordt voornamelijk gebruikt door forensen uit de prefectuur Saitama en andere woongebieden ten noordwesten van Tokyo. Het is het eindstation van de Ikebukuro-lijn en de Tojo-lijn. Maar niet alleen het logistiek vernuft van het station is indrukwekkend; ook de wijk Ikebukuro is een bezoek meer dan waard.

13-ikebukuroIkebukuro Station laat station Utrecht en Hoog Catharijne verbleken. Hoewel ook daar een knappe prestatie geleverd wordt, kan het in Japan nog met een aantal tandjes meer. Het van buiten verrassend onopvallende station heeft twee belangrijke in- en uitgangen, de East- en West-exit. Maar er zijn talloze andere, kleinere uitgangen rondom het station, zoals de JR North-exit, verschillende Seibu-lijn-exits en tal van metro-uitgangen die uit de trottoirs in het gebied rondom het station komen. De JR-Yamanotetreinstellen rijden noord-zuid door het centrum van het station; de Tobu perrons zijn te vinden in het noordwesten, en de Seibu perrons aan de zuidoostzijde. Zowel de Tobu-lijn als de Seibo-Lijn beschikt over een keur aan winkelvoorzieningen en departmentstores bij de terminals. En dat is nog maar de begane grond.

De Marunouchi-lijn en Yurakucho-lijn rijden oost-west twee verdiepingen onder de grond, terwijl de Tokyo Metro Fukutoshin-lijn maar liefst vier verdiepingen onder het station door dendert. Tokyo Metro’s Echika underground mall is een enorm winkelcentrum, volledig ondergronds weggewerkt.

Ikebukuro is ingewikkeld voor de niet-Japanner, maar geen station dat je kunt ontlopen. Het is zoals menigeen vroeger per auto door Luik moest om Parijs te kunnen bezoeken. Het is het Keizer Karelplein van Nijmegen. Wie geen Japans leest, wordt verrast door alle verschillende balies en poorten van de vele treinlijnen. Wie argeloos binnenkomt wordt overvallen door de uitgestrektheid, het volledige ondergrondse leven, de oneindige roltrappen en de grote mensenmassa’s. Wie modern Japan wil proeven hoeft het station niet uit. Er is echter meer te zien en te beleven. Het onderstaande filmfragment geeft een indruk van de drukte in het station en toont de bezienswaardigheden van deze wijk.

Ikebukuro: een boksring voor bedrijven

Ikebukuro is één van de meest moderne wijken van Tokyo. Naast warenhuisketens als Hankyu, Marui, Matsuya en Matsuzakaya is het vooral de boksring voor enkele van de grootste warenhuizen van Japan: Seibu en Tobu, elk aan één van de zijden van het station bij hun eigen terminal.

Seibu exploiteert ook Sunshine City, een groot winkel- en  entertainment-complex in de nabijheid van het station. Het meest in het oog springend is de Sunshine 60 skyscraper. Het complex uit 1978 is 240 meter hoog, werd in 2016 gerenoveerd en bevat winkels en  restaurants, een aquarium, planetarium, museum, indoor theme parks, en het Sunshine Prince Hotel. Vooral interessant is het Sky Circus: het observatiedek op de bovenste verdieping van de wolkenkrabber. Naat fantastische uitzichten over Tokyo, worden ook virtual reality rides aangeboden.

In Ikebukuro concurreren ook de twee grootste elektronica-retailers van Japan met elkaar: Bic Camera en Yamada Denki vechten elkaar de tent uit. Bic Camera was tientallen jaren de grootste leverancier van alles waar een snoertje aan zit, totdat in 2007 Yamada Denki een eerste outlet opende in Ikebukuro. Sinds dat moment is het “oorlog” en woedt er in elk geval een prijzenslag.

Otaku Walhalla

Otaku, degenen die mild of obsessief bezig zijn met anime en manga, vinden in Ikebukuro’s Otome Road (Maiden road) ook alles van hun gading. Anime, manga en aan cosplay gerelateerde winkels als Animate, Mandarake and K-Books tref je hier. Ikebukuro is in dit opzicht niet zo groot als Akihabara, maar is wel speciaal gericht op de dames onder de otaku: het is een goede plek voor dojinshi, zelfgepubliceerde manga, specifiek voor vrouwelijke lezers.

Pokémon vangen?

pokemon-center-1024x576En dan nog een laatste tip: wie snel en efficiënt Pokémon wil vangen, moet beslist ook eens naar het in 2014 geopende Pokémon Center Mega Tokyo. Dit grootste Pokémon-centrum van Japan (ter wereld?) vind je in Ikebukuro’s Sunshine City.

Eén gedachte over “De Yamanote-lijn, halte 13 – Ikebukuro


  1. Wanneer je Ikebukuro station bezoekt kom je zeker ook dit beeld tegen. Het is weliswaar geen lieve Hachiko zoals deze bij Shibuya nog altijd ligt te wachten, maar deze uil heeft wel een ongelooflijk geweldige woordgrappige naam: IKEFUKURO. (Fukuro is uil in het Japans).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *