Het Sugamo station van de Yamanote-lijn (巣鴨) laat je kennismaken met een winkelgebied dat vooral voor de wat ouderen interessant is. De 800 meter lange Jizo Dori wordt zelfs liefkozend “Old Ladies’ Harajuku” genoemd, als verwijzing naar het echte Harajuku – 8 haltes verder – waar de jongeren uitspatten in fashion en streetstyle.
Sugamo Station (巣鴨: Nestelende eend) is een klein station dat werd geopend in 1903. Wanneer je het station aan de noordzijde verlaat loop je het modegebied aan de Jizo Dori binnen.
In de Jizo Dori zou je je kunnen voorstellen hoe Japan er uitziet als eenieder de 80 gepasseerd is. Je bevindt je vooral onder ouderen, en ook de winkels en hun waren worden niet vaak vernieuwd.
Meer dan 200 winkels in deze voor rolstoelers en rollatoren uiterst toegankelijke winkelstraat verkopen huishoudelijke artikelen en vooral mode waarvan het merendeel specifiek gericht is op de oudere “meisjes”. Meisjes, want een van de meest gekochte artikelen betreft het rode Sugamo-ondergoed, waarvan gezegd wordt dat het geluk brengt. Met name de vuurrode lingerie van warenhuis Maruji, blijkt het goed te doen. De onderkleding is volgens de overlevering ontworpen om de levensenergie, de Qi, van de dragende dame te stimuleren. De adrenaline, opwinding en concentratie nemen zelfs dermate toe dat in bijgaande brochures gewaarschuwd wordt voor een tekort aan slaap en rusteloze nachten. Mja. Voorstelbaar.
Ander snoepgoed, specifiek voor Sugamo zijn de Shio-Daifuku, gezouten mochi-rijstcakes met een vulling van mierzoete rode bonen pasta.
Al veel eerder was Sugamo een populaire bestemming: halverwege de Jizo Dori vind je de Koganji Tempel. Deze kleine tempel bevat een standbeeld van Togenuki Jizo, de bodhisattva van het mededogen, die overal in Japan kinderen en zieken graag een helpende hand biedt. Deze Jizo is de Togenuki, hetgeen “de doorn verwijderen” betekent.
Rijen mensen wachten op hun beurt om het beeld met kleine washandjes te wassen om vervolgens het lichaamsdeel dat zeer doet tegen het beeld te drukken. Ook het beeld van Boddhisattva Kannon in deze tempel bezit dezelfde gave; Hier is het echter de bedoeling de plaats op het beeld aan te raken waar je zelf pijn ondervindt.
Het lijkt goed te helpen: het is er altijd druk. Elke 4e, 14e en 24e dag van de maand is er zelfs een klein festival in deze tempel. Het verdient aanbeveling om juist dan met je klacht de beide “heren doktoren” met een bezoek te vereren. Baadt het niet, dan schaadt het niet.
De naam Sugamo ken je wellicht ook van de Sugamo-gevangenis die door de geallieerden gebruikt werd om vermoedelijke oorlogsmisdadigers te detineren in afwachting van hun proces voor het Internationale Militaire Tribunaal voor het Verre Oosten. Het gebouw was daarvoor al een Japanse gevangenis, in de jaren 1920 gebouwd voor politieke gevangenen, als communisten en andere dissidenten die zich verzetten tegen de Vredeswetten in de jaren 1930 en 1940.
21 oktober 2016