De Yamanote-lijn, halte 10 – Komagome

Na Tabata is Komagome het volgende station op de Yamanote-lijn, gelegen in het stadsdeel Toshima. Net als de de andere stations tussen Ikebukuro in het noord-westen en Ueno in het noord-oosten is het gebied rondom Komagome geen toeristische hotspot. Maar wie daarom niet uitstapt, mist echter een hoop natuur.

10-komagome

Het groen dat in het wat dichter bebouwde zuiden en oosten van Tokyo wat spaarzamer is, vinden we terug Toshima, dat veel tuinen omvat. De grootste twee in de buurt van station Komagome zijn de 6Rikugien en Kyu Furukawateien. De Rikugien (’tuin voor de zes elementen van poëzie’) wordt beschouwd als één van de mooist ontworpen tuinen van het land. De Rikugien is een oude tuin: hij werd aangelegd tussen 1695 en 1702 in opdracht van de vijfde Tokugawa-shogun, maar nadat zij in 1868 de macht verloren werd de tuin niet langer onderhouden. Iwasaki Yataro, de oprichter van Mitsubishi, kocht de tuin in 1878 en betaalde voor het onderhoud. In 1938 schonk Mitsubishi de tuin aan de gemeente Tokyo.

Bezoekers vinden er veel bekende elementen uit Japanse tuinen: een grote vijver met eilandjes, begroeide heuvels, bosjes, theehuisjes en karakteristieke bruggen over de vele kleine stroompjes. Een wandeling door de tuin duurt minstens een uur en voert langs scènes uit beroemde klassieke Japanse gedichten: 88 om precies te zijn, net zoveel als de pelgrimstocht op Shikoku en de Seichi 88, de heilige plaatsen voor liefhebbers van anime en manga. Toeval?

Engeland in Komagome

Daarnaast is er de Kyu Furukawatein, aan de noordzijde van het station. Deze is niet traditioneel Japans zoals de Rikugien, maar juist daarom een bezoek zeker waard: door het stenen landhuis in Engelse stijl op een heuvel aan de noordzijde van de tuin en de rozentuin wanen bezoekers zich eerder in Groot-Brittannië dan in de hoofdstad van Japan. Uiteraard zijn er ook Japanse elementen in de tuin verwerkt, zoals stenen lantaarns, een vijver met vissen en schildpadden en een theehuis. De tuin is daarmee een subtiele mix van oost en west.

Elk stadsdeel van Tokyo is een stad op zich, en dus zijn er rondom station Komagome ook de nodige winkels. Op de weg van Kyu Furukawatein naar station Komagome is er de smalle Shimofuri Ginza Shopping Street. Je vindt daar geen grote warenhuizen en ketens zoals in Ikebukuro of Shibuya, maar kleinere zaakjes en restaurantjes waar de kans groter is dat je wat unieks aantreft en/of eet. De Somei Ginza Shopping Street ligt in het verlengde van de Shimofuri Ginza, en is ruimer en een stuk rustiger. Somei is de vroegere naam van een deel van Toshima, en de geboorteplaats van de Somei Yoshino, de meest populaire Japanse kersenbloesem. Deze werd aan het einde van de Edo-periode in Somei voor het eerst gestekt.

Rikugien in beeld

Geniet van de afbeeldingen van de Rikugien, die in alle seizoenen meer dan de moeite waard is. Je ziet boven een aantal bomen een wigwam-achtige constructie. Deze “tipi”-sche piramide is bedoeld om de kwetsbare heester of boom te beschermen tijdens hevige sneeuwval. De takken zullen op deze manier niet te zwaar worden en daardoor niet afbreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *