Na Nippori komt Nishi-Nippori-station. Nishi betekent west: West Nippori. Het is evenals Nippori zelf een kleine halte in een nog redelijk traditioneel historisch deel van Tokyo met veel kleinere tempels, houten huizen, parkjes en marktjes. Als je zoals we eerder aanbevolen hebben uitgestapt bent in Nippori, kun je een prachtige wandeling maken naar Nishi-Nippori en daar weer opstappen op de Yamanote-lijn. In dit artikel sommen we een aantal bijzonderheden op.
Nishi-Nippori is de tot nu toe laatst toegevoegde halte van de Yamanote-lijn. Het metrostation opende in 1969, gevolgd door het JR gedeelte in 1971. In 2008 kwam daar de Nippori-Toneri Liner bij, een onbemand voertuig uitsluitend voor passagiersvervoer. Deze “trein” rijdt op rubberen banden over een betonnen rails en wordt volledig op afstand bestuurd.
De Shinkansen lijnen naar het midden en noorden van Japan lopen ook langs Nishi-Nippori, wat het station populair maakt onder liefhebbers van de snelle kogeltreinen: Ze zijn hier uitstekend te fotograferen.
Kannon-ji, schrijn voor een schrijnend verhaal : 47 ronin
Op een halve kilometer lopen tref je de Kannon-ji tempel. Opdat wij niet vergeten: Deze schrijn is gewijd aan de zevenenveertig Ronin (四十七士, Shi-jū Shichi-shi), alias het Genroku Akō-incident (元禄赤穂事件, Genroku akō jiken). Ronin zijn samurai zonder meester. De ronin die wraak namen op de dood van hun heer Asano Naganori is een beroemd heldenverhaal in de geschiedenis van Japan. Het incident dat in de vroege 18e eeuw plaatsvond geldt in Japan als het bekendste voorbeeld van de samoerai-erecode bushidō. De gebeurtenis hield in dat een groep samoerai de dood van hun daimyo, die tot seppuku was veroordeeld, wilden wreken door de man die hier schuld aan had, Kira Yoshinaka, te verrassen en in zijn kasteel te vermoorden. Het verhaal is vele malen bewerkt voor toneelstukken, film, en televisie. Er bestaan vele fictieve versies van, die bekendstaan als Chūshingura. Een recent voorbeeld is de verfilming uit 2013 waarbij ook Keanu Reeves een robbertje meevecht: 47 ronin. Kannon-ji was de thuisbasis van Bunryo (Chozan) hoofdpriester, broer van Chikamatsu Kanroku Yukishige en Okuda Sadaemon, twee van de 47 ronin.
Kozukappara executieterrein
Het Kozukappara executieterrein (小塚原刑場 Kozukappara keijō) was één van drie plaatsen nabij Edo (de voorloper van Tokyo) waar het Tokugawa shogunaat misdadigers terechtstelde. Kozukappara heeft haar beruchte functie (gelukkig) verloren en is opgeslokt door het moderne Minamisenju, Arakawa. Er wordt geschat dat hier – op een halve hectare – tussen de 100.000 en 200.000 mensen aan hun einde werden gebracht. Veroordeelden liepen hun beul tegemoet, namen afscheid van geliefden en moesten over een brug het terrein op: de Namidabashi, brug van tranen. De brug is er niet meer, maar het verkeersknooppunt dat er voor in de plaats kwam heet nog altijd zo. De Kubikiri Jizo of Neck-chop Jizo waar een laatste overdenking plaats kon hebben, staat er nog altijd wel. Kozukappara werd in “bedrijf” genomen in 1651 en bleef tot 1868 gebruikt. Tegen het einde van de Meiji-periode werden executies opgeschort teneinde de westerse mogendheden waarmee handel werd gedreven te plezieren.
Saizeriya (サイゼリヤ)
Brr. Daar krijg je trek van. In Tokyo ben je nooit ver weg van een Saizeriya, een “goedboerende” Italiaanse restaurantketen. Zo ook in Nishi-Nippori, loop er eens binnen en ga je voor zeer weinig geld te buiten! Saizeriya valt onder de noemer Cheapo Dinner. In 1970 startte het bedrijf met een Italiaans restaurant, zoals vele andere. Op een zeker moment besloot het management de prijzen drastisch te verlagen en experimenteerde met de effecten daarvan. Het concept bleek een geweldig succes, en prijzen werden nog verder naar beneden bijgesteld, keer op keer. Vandaag is Saizeriya een grote keten van restaurants door geheel Japan, met eigen boerderijen en aanvullende import uit Australië en natuurlijk Italië.
“ When in Rome, eat like the Romans ”
Een Japanse vriend van ons bezigt deze bekende uitspraak graag. Hij beveelt de Saizeriya telkenmale aan. Niet voor niets: niet alleen de prijs is verbluffend laag, de “Italiaanse” smaken zijn volledig aangepast aan de Japanse consument, zeer vergelijkbaar met de “authentieke” smaak van onze all-you-can-eat sushiketerns. In de pizza’s vind je naast Italiaanse ook ingrediënten waar de doorsnee Romein nog nooit van gehoord heeft. De menukaart moet goed worden doorgenomen, of je moet van avonturen houden. Overigens zie je onder aan de menukaart de tol van de Japanse Schijf van Vijf, die overal duidelijk in beeld wordt gebracht!
Yanaka shitamachi
Het noordoosten van Tokyo heeft een totaal andere atmosfeer dan de meeste andere wijken. Je treft ook hier veel boeddhistische tempeles en shintoschrijnen. Veel kleiner, ouder en minder bekend. Je vindt hier nauwe staatjes, traditionele laagbouw, vaak nog van hout. De winkeltjes hebben een open pui naar de straat. Shitamachi staat voor ‘downtown’ of benedenstad. Het doet allemaal plezierig chaotisch aan, maar wie het onderstaande filmpje even bekijkt, mag vaststellen dat er geen propje of peuk op straat ligt. Van harte aanbevolen.
25 september 2016