De Yamanote-lijn, halte 7 – Nippori

Wie via de goedkoopste manier per trein van Narita naar Tokyo reist, neemt de Keisei-lijn. Het eerste station op de Yamanote-lijn dat aangedaan wordt is Nippori. De meesten rijden door naar Ueno en vandaar naar hotel, hostel of andere bestemmingen. Toch verdient het aanbeveling om in Nippori eens uit te stappen.

7-nippori

Nippori betekent “waar de zon ondergaat” en wanneer dat gebeurt is Fujimizaka, op vijf minuten lopen naar het westen dé plek om vanuit Tokyo de zonsondergang mét Mt. Fuji te genieten en te fotograferen. De modernisering van de rest van Tokyo is aan Nippori grotendeels voorbijgegaan. Er zijn nog relatief veel traditionele houten huizen uit de Taisho Periode (1912-1926) te vinden en gezellige kleine markten verkopen nog traditionele Japanse (voedings-)producten. Met name de Yanaka, Nezu en Sendagi buurten, ten westen van Nippori Station bevatten nog veel van deze traditionele houten winkels en lenen zich uitstekend om er plezierig te “verdwalen”. In Yanaka vind je ook de Tennoji tempel en de Yanaka begraafplaats.

Tennoji

tennoji-daibutsu

De Tennoji tempel werd gebouwd in1274, en is een van de laatste bolwerken van de Tendai-stroming binnen het Japans Boeddhisme. Oorspronkelijk werd de tempel geconstrueerd om een beeld, gemaakt door de monnik Nichiren te beschermen en te eren. De tempel werd een vaste halteplaats voor reizende monniken op weg naar de toenmalige hoofdstad Kamakura. De tempel werd in de loop der tijd steeds verder uitgebreid. Bij de Tennoji hoort ook een groot bronzen boeddhabeeld – de Tennoji daibutsu – vervaardigd door Ota Yemen. Ook Kannon, de godin van genade, ontbreekt niet; zij heeft een prachtige beeltenis in het tempelcomplex. Wel zijn in Tokyo, veel van de dicht opeengepakte houten gebouwen in de loop der tijden meerdere malen verbrand. Zo ook de tempel. De laatste herbouw dateert uit de vijftiger jaren. De boeddha is echter altijd ongeschonden gebleven.

Yanaka begraafplaats

japan-tokyo-tokio-yanaka-sakura-doriDe Yanaka begraafplaats is enorm en bevat meer dan 7.000 graven. Dat is indrukwekkend, maar het is ook de laatste rustplaats van 15 Tokugawa Shoguns, waaronder Tokugawa Yoshinobu, de allerlaatste shogun. Deze had de moed om in 1867 de macht weer over te dragen aan de keizer ten einde een niet te winnen binnenlandse burgeroorlog te beslechten en met de keizer op te kunnen treden tegen de onvermijdelijk  toenemende invloed van het buitenland. Op 21 november 1913 overleed hij op 76-jarige leeftijd. De Sando weg – of liefkozend Sakura-dori –  die dwars door de begraafplaats loopt en deze verbindt met de Tennoji, is omzoomd met kersenbomen en trekt elk voorjaar duizenden mensen die de bloesems en het vallen er van, komen bewonderen.

Nippori Textiel District

tomatoHet Nippori Textiel District is een ongeveer kilometer lange strook op drie minuten loopafstand vanaf de Zuid-exit van het Nippori station. Je vindt hier een immens “textiel-wonderland”, met een aaneenschakeling van specialistische winkels op het gebied van stoffen, textiel, wol en accessoires als knopen. Nippori is ook bekend om de goedkope en populaire ‘Nipo-Kaji’ (afkorting van Nippori Casual) kleding. De meest bekende winkel in het district is wellicht Tomato. Tomato is gehuisvest in meerdere aaneengesloten gebouwen, het grootste daarvan bevat vijf verdiepingen vol met álles wat de liefhebber van stoffen, handwerken en zelf kleding maken begeert – tegen zeer concurrende prijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *