De Yamanote-lijn, halte 6 – Uguisudani

Op slechts twee minuten afstand van Ueno ligt het kleine station Uguisudani. Maar zelfs al is het vele malen kleiner dan Ueno, het is zeker niet minder interessant!

3-uguisudaniDe bijna onuitspreekbare naam Uguisudani betekent letterlijk ‘nachtegaal-vallei’. Vandaag de dag zijn er geen nachtegalen meer te vinden, maar in de Edo-periode was dit hoogstwaarschijnlijk anders. Zo gaat het verhaal dat een lid van de keizerlijke familie bij aankomst in Edo (het huidige Tokyo) zich verbaasde over de nachtegalen: volgens hem kwetterden deze vogeltjes namelijk met een accent! Hij was het gezang van de nachtegalen in Kyoto gewend en liet daarom snel 3500 nachtegalen overkomen om dit verschil in vogelzang op te lossen.

Het station houdt de link met de Japanse nachtegaal in ere. Zo is het bekende ‘hooo~ hokekyo!’-geluid van de nachtegaal om de zoveel minuten via luidsprekers te horen, en zijn op de muren en de vloer verschillende afbeeldingen van het groene vogeltje te zien. In de wijk rondom het station staat de nachtegaal op aankondigingen van festivals, logo’s van bedrijven en is de mascotte van Viva Uguisu, een informatieve site over winkels en restaurants rondom Uguisudani-station, ook een Japanse nachtegaal (zij het wel heel erg basic).

Station Uguisudani ligt in de wijk Negishi en behoort, net als Okachimachi en Ueno, tot het Taito-district. Er zijn verschillende winkeltjes met hun eigen specialiteiten, zoals wijn, stoffen of handgemaakte kleding en tassen. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in kanji (Chinese karakters) is er op vijf minuten afstand van het station het Kalligrafiemuseum. In 1936 begon schilder Fusetsu Nakamura er met het tentoonstellen van zijn verzamelde objecten, en tegenwoordig is het museum bezit van het Taito-district. In het museum zijn ongeveer 16.000 verschillende objecten te zien, zoals beschreven dakpannen, keramiek, zegels, boeddhistische sutra’s en bronzen voorwerpen die allemaal versierd zijn met kanji.

Ondanks dat er overdag genoeg te doen is, staan de straten rondom station Uguisudani toch vooral bekend om hun bruisende nachtleven. De vele (karaoke)bars en love hotels zorgen ervoor dat het station in de avond baadt in een rood-geel-blauwe neongloed.

UguisudaniOp culinair gebied is er in Uguisudani ook genoeg te genieten. Op één minuut lopen van de zuiderlijke uitgang is er bijvoorbeeld het kleine (afhaal)restaurantje Sasanoya, waar je kan genieten van een biertje en verschillende soorten yakitori (gebraden kip). Iets verder weg is het ramen-restaurant Tetsugakudo (letterlijk: ‘ruimte voor filosofie’) te vinden. De bekendste ramen daar is die van het huis en staat bekend om zijn rijkelijke vulling: noedels, sneetjes varkensrollade (inclusief de vetrandjes!), tomaten, eieren, lente-ui, wakame (zeewier) en alles wat je zelf nog als topping wil.

Station Uguisudani is misschien wel het station op de Yamanote-lijn waar de minste mensen uitstappen, maar is toch zeker het bezoeken waard. De kleine cafés en verborgen pareltjes (zoals het Motomishima-heiligdom bovenop een izakaya!) maken Uguisudani tot een leuk klein wijkje, waar je zeker even een kijkje moet nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *