Of je nu vanuit onze vorige halte Okachimachi de winkelstraat Ameyoko uitloopt of met de Yamanote-lijn tegen de klok in rijdt, de volgende bestemming in onze serie over de stations aan de Yamanote-lijn is Ueno!
Ueno is, in tegenstelling tot de vorige halte Okachimachi, een druk station. Het is niet alleen een halte op de ons nu welbekende cirkellijn, maar het wordt ook gebruikt als overstap op de Ginza- en Hibiya-metrolijnen en op verschillende shinkansen, de Japanse hogesnelheidstreinen. Daarnaast is station Ueno ook historisch significant: op 30 december 1927 werd tussen Ueno en het nabijgelegen Asakusa het eerste stukje ondergrondse van Japan aangelegd. Het betekende een grote stap voorwaarts: op een reclameposter voor deze nieuwe lijn betitelt illustrator Hisui Sugiura het terecht als “de enige ondergrondse in het Oosten”.
Net als Okachimachi is Ueno onderdeel van Tokyo’s shitamachi (‘lage stad’). In het verleden betekende dit dat er vooral mensen uit de lagere klassen woonden, zoals ambachtslieden en kunstenaars. Ten westen van Ueno (en de Taito-wijk in zijn totaal) begon de yamanote, het hoger gelegen (heuvel)gebied waar de rijkere klassen woonden. Om te zien hoe men leefde in het vroegere shitamachi is er in Ueno het shitamachi-museum. Voor slechts 300 yen (omgerekend € 2,30) kun je ronddwalen door nagemaakte huizen en gebouwen en zelf ervaren hoe Ueno er vroeger uitzag.
Naast het station ligt één van de grootste parken van Tokyo: Ueno Park. De meeste bezienswaardigheden in Ueno zijn hier te vinden. Zo zijn er naast de Kanei-ji (een tempel uit de Tokugawa-periode, geplaatst om kwade invloeden uit het noordoosten van Japan te weren) verschillende musea in Ueno Park, zoals het Tokyo National Museum, het National Museum of Western Art en het National Museum of Nature and Science.
Een interessant weetje is dat de Nederlander A.F. Bauduin ervoor gezorgd heeft dat Ueno Park daadwerkelijk een park werd. Na de Slag om Ueno in 1868 (tussen aanhangers en tegenstanders van de steeds zwakker wordende Tokugawa-heersers) kwam het gebied braak te liggen. Het Kanei-ji-complex was na de gevechten aanzienlijk in omvang afgenomen, en men zocht naar een nieuwe functie voor de lege vlakte. In eerste instantie dacht men aan een school voor geneeskunde. Bauduin, geneeskundig adviseur in Nagasaki en Edo, stelde voor om er een park van te maken en de school ergens anders te bouwen. Zo kreeg Ueno in 1873 één van de eerste parken in Tokyo. In het park is de buste van Bauduin nog steeds te vinden, maar Ueno Park is vooral bekend vanwege de volgende drie fotomomenten.
Allereerst is het park een bekende plek voor de Japanse hanami (bezichtigen van kersenbloesem). Zodra de bomen rond april beginnen te bloeien, trekken velen met hun matjes, picknickmanden en fotocamera’s naar het park om te genieten van de mooie sakura (kersenbloesem). Op deze (Japanse) kaart kan worden opgezocht waar in Ueno in de lente de bloeiende bomen staan en wanneer ze ongeveer beginnen uit te lopen.
Het tweede fotomoment is het standbeeld van Takamori Saigo. In 1877 was Saigo leider van de Satsuma-opstand, één van de laatste rebellieën tegen de moderniserende Meiji-overheid. Saigo zag dat de positie van samurai werd aangetast en probeerde dit tijdens de opstand tevergeefs terug te draaien. De Meiji-overheid vergaf Saigo zijn daden postuum en sinds 1898 siert hij in onconventionele houding (gekleed in luchtige yukata samen met zijn hond) het park. Tegenwoordig staat hij ook wel bekend als ‘de laatste echte samurai’, waardoor zijn standbeeld vaak bezocht wordt.
Het onmisbare derde fotomoment is te vinden in de Ueno Zoo, de oudste dierentuin van Japan – waarvan de toegang slecht 600 yen, oftewel € 4,60 is! Sinds 2011 zijn hier de twee reuzenpanda’s Riri en Shinshin te bezichtigen. De populariteit van de panda’s was en is nog steeds ongekend: ze hebben zelfs hun eigen website. Verder bestaat een groot gedeelte van de souvenirwinkel van de dierentuin uit panda-voorwerpen, zijn er op het station van Ueno verschillende pandabroodjes en cakejes te vinden en heeft het welkomstandbeeld bij de ingang van de dierentuin de vorm van – jawel – twee panda’s.
Op culinair gebied heeft Ueno ook zeker het één en ander te bieden. Naast Ameyoko (het snoepstraatje) en de restaurants met bekende gerechten zoals ramen (Chinese noedels), tonkatsu (varkensschnitzel) en tempura (gefrituurde groenten), zijn er ook vernieuwende gerechten te vinden. Zo claimt het restaurant Santomo de eerste in Japan te zijn die yakimen serveert. Dit zijn reepjes platgeslagen udon-noedels die vervolgens worden gebakken en volgens de eigenaar zeker niet moeten worden verward met de bekendere yakisoba (eveneens gebakken noedels).
Ook voor degenen die graag zelf aan de slag gaan met de Japanse keuken heeft Ueno een groot aanbod. Op ongeveer twintig minuten lopen van het station ligt de straat Kappabashi Hondori. De ingang van deze straat wordt gesierd door het hoofd van een grote chef en de kappa (een mythologisch waterwezen) duikt op verschillende plekken in de straat op. Het aanbod in deze straat is divers: van kookgerei tot bestek, van rode lampionnen tot kunstenaars die het wassen voorbeeldvoedsel maken dat vanuit de etalage van menig restaurant de voorbijganger naar binnen probeert te lokken. Onderweg naar Kappabashi Hondori zijn er tevens veel verschillende winkels voor de aanschaf van butsudan (Boeddhistische huisaltaren) te zien.
Ueno is dus gevuld met leuke plekken en zeker een bezoekje waard. Voor toeristen heeft het toerismebureau van Taito een handige kaart met de beste bezichtigingen gemaakt. De volgende stop: Uguisudani!
15 augustus 2013