De Yamanote-lijn, halte 4 – Okachimachi

Eén van de handige manieren om de vele uithoeken van Tokyo te bezoeken, is door de Yamanote-lijn van Japan Railways te nemen. Ongeveer iedere drie minuten passeert op ieder aangesloten station een trein zowel met de klok mee (sotomawari, ‘buitenronde’) als tegen de klok in (uchimawari, ‘binnenronde’). In totaal duurt een rondrit op de Yamanote-lijn iets meer dan een uur en in die tijd doet de trein 29 stations aan. In deze serie zullen we de stations van de Yamanote-lijn globaal belichten. Op deze manier hopen we inzichtelijk te maken hoe in één (weliswaar grote) stad zeer van elkaar verschillende wijken rondom de stations hun eigen unieke specialiteiten en bezienswaardigheden hebben.

4-okachimachiDeze stop is Okachimachi. Dit kleine station, gelegen tussen de twee bekendere stations Ueno en Akihabara, bevindt zich aan de oostkant van Tokyo. De naam van het station stamt uit de Edo-periode (1603-1868): toen stonden er in Okachimachi veel kazernes waarin okachi (lage samurai en/of voetsoldaten) woonden. Het was zogezegd de machi (plaats) van de okachi.

Tegenwoordig zijn er in Tokyo geen soldaten meer gelegerd. Nu staat Okachimachi vooral bekend om de vele winkeltjes gespecialiseerd in voedselwaren en juwelen. Stelletjes met trouwplannen komen in Okachimachi zeker aan hun trekken. Diamanten, parels, robijnen… ze zijn allemaal te vinden in kleine familiebedrijfjes die, verspreid over verschillende straatjes, samen de Jewelry Town van Okachimachi vormen. De oorsprong van Okachimachi’s juwelenmarkt ligt in de aanwezigheid van twee grote tempelcomplexen in de buurt, namelijk de Kan’ei-ji in de wijk Ueno en de Senso-ji in de wijk Asakusa. De vele vaklieden uit Okachimachi verzorgden de aankleding en versieringen van deze en ook andere kleinere tempels.

Daarnaast ligt Okachimachi aan één van de in- of uitgangen van de bekende winkelstraat Ameyoko. Deze straat loopt evenredig aan de Yamanote-lijn tussen Ueno en Okachimachi. Er is van alles te koop, en ook nog eens voor redelijke prijzen. Was Ameyoko tijdens de Edo-periode vooral gericht op de verkoop van ame (snoep), nu is het één grote markt waar merkkleding, etenswaren, sieraden en allerlei hebbedingetjes worden aangeboden. Okachimachi is uitgegroeid tot een grote leverancier en reparateur van de sieraden die in Ameyoko verkocht worden, waardoor de positie van juwelendistributeur nog eens verder versterkt wordt.

Voor degenen die nog meer geld willen uitgeven tijdens hun bezoek aan Okachimachi is er 2k540 (spreek uit ‘nikee goyonmaru’). Onder het Yamanote-spoor leidt een donkere, stoffige gang naar een spierwitte passage waar verschillende vaklieden hun ambacht uitoefenen en hun producten aan de man proberen te brengen. Sinds 2010 biedt 2k540, dat op twee kilometer van het centrale station van Tokyo ligt, kunstenaars de ruimte om voorwerpen zoals onder andere tassen, houtwerk, schilderkunst en brillen te maken en verkopen. Ook worden er workshops gegeven als buikdansen of het maken van het perfecte vaderdagscadeau.

Uiteraard zijn er ook verschillende eetgelegenheden. Opmerkelijk is de izakaya genaamd Boyaki (‘klacht’ of ‘mopperen’), waar volgens de eigenaar de vermoeide kantoormedewerkers kunnen komen om eens even lekker over hun werk te zeuren. Ook is er in 2k540 het grappige café TOIQUE. In dit café wordt zowel speelgoed gemaakt als gebruikt. Onder het genot van koffie, thee of een kleine maaltijd kunnen volwassenen (kinderen onder de vijftien jaar zijn niet toegestaan) hier gezamenlijk een bordspel spelen of ingewikkelde puzzel maken.

Okachimachi is op het eerste gezicht een klein en onbekend station. Toch heeft het op het gebied van juwelen en ambachtelijk gemaakte gebruiksvoorwerpen veel te bieden. Het is een rustige stop op de drukke Yamanote-lijn en aangezien je er makkelijk kan komen, is deze wijk de moeite van het uitstappen zeker waard, als je maar wel weer instapt voor de volgende halte: Ueno!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *