De Yamanote-lijn, halte 3 – Akihabara

Eén van de handigste manieren om Tokyo uitgebreid te verkennen, is door de Yamanote-lijn van Japan Railways te nemen en uit te stappen bij één van zijn 29 stations. Zoals op Akihabara! Ongeveer elke drie minuten passeert er op ieder aangesloten station een trein, zowel met de klok mee als tegen de klok in.

3-akihabara

Het station van Akihabara ligt aan de oostkant van Tokyo, tussen de stations Okachimachi en Kanda. De naam Akihabara is afkomstig van de geschiedenis van de plek waar het station zich bevindt. Gedurende de Edo-periode (1603-1868) lag dit stuk land net buiten de stadspoorten van Tokyo. Het diende als een belangrijk kruispunt voor reizigers op weg naar de binnenstad van Edo (zoals Tokyo toen heette) en mensen die naar het noordwesten van Japan trokken. In het gebied woonden handelaren, ambachtsmannen en samurai-krijgers afkomstig uit de lage klassen.

In 1870 werd er op dit stuk land een schrijn gebouwd voor een godheid die het uitbreken van brand moest voorkomen. Lokale inwoners gingen er daar ten onrechte van uit dat de schrijn was bedoeld voor de populaire anti-vuurgodheid Akiha. Niet veel later voegden de inwoners van Tokyo hier het woord hara, ‘vlakte’, aan toe. Ten behoeve van de uitspraak veranderde hara daarbij in bara. De karakters waarmee Akiha geschreven werd, zijn te lezen als ‘herfstblad’ (aki betekent ‘herfst’, ha betekent ‘blad’): letterlijk vertaald is Akihabara dus de “Vlakte van de Herfstbladeren”.

Na de openstelling van Japan groeide Akihabara uit tot een belangrijk handelscentrum, waar goederen van over de hele wereld Tokyo binnenkwamen en werden verdeeld. Tegenwoordig staat Akihabara echter bekend als dé elektronicawijk van Tokyo. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond een levendige zwarte handel in de straten van Akihabara, toen handelaren en technici zich rond Kanda (het volgende station), een belangrijk financieel centrum in die tijd, vestigden.

Ruim 70 jaar later ga je daarom naar Akihabara om elektronica, computers, videogames en spelcomputers, anime, manga, en andere spullen voor otaku (‘nerds’) te kopen. Je vindt deze producten in kleine stalletjes uitgebaat door één persoon, maar ook in grote electronica-warenhuizen van Yodobashi Camera, Big Camera en Yamada Denki. En je kunt in Akihabara niet enkel terecht voor de allernieuwste technologische producten en ontwikkelingen: ook tweedehands producten zijn ruimschoots voorhanden.

Hoewel in de wijk rond station Akihabara vroeger voornamelijk consumentenelektronica werd verkocht, en daarna pas computers, is de wijk tegenwoordig hét centrum voor otaku-producten, manga, videogames, en anime. Je vindt er dan ook veel winkels die volledig aan deze populaire cultuur zijn gewijd. Je moet bijvoorbeeld zeker een keer binnenspringen in Mandarake, een groot warenhuis gericht op anime en manga. Sommige bedrijven spelen ook op andere wijze in op de otaku-cultuur. Je hebt de maid cafes, waar serveersters zich verkleden als Franse meiden of anime-personages. Deze dames serveren niet alleen de klanten, maar ze maken ook een praatje of spelen een videospelletje met je. Of ben je misschien fan van de animeserie Mobile Suit Gundam? Dan kun je langsgaan in het Gundam Cafe, een café dat helemaal aan deze serie is gewijd. Denk daarbij aan thematische gerechten en decoratie.

Akihabara is, in tegenstelling tot Okachimachi, dus geen klein en onbekend station. De bruisende wijk vormt het kloppende elektrische hart van Tokyo, en is daarom een halte die je absoluut niet mag overslaan!

Eén gedachte over “De Yamanote-lijn, halte 3 – Akihabara

  1. Hey Lonneke!

    Informatief stuk en dank je wel dat je meedoet aan dit projectje. 🙂 Kunnen we veel sneller meer vertellen! Ook leuk om te horen over de naamsherkomst. Vroeg me altijd al af wat herfst bladeren ermee te maken hadden. 😉 Dank voor de info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *