De Yamanote-lijn, halte 2 – Kanda

Eén van de handigste manieren om Tokyo uitgebreid te verkennen, is door de Yamanote-lijn van Japan Railways te nemen en uit te stappen op Kanda, één van de 29 stations. Ongeveer elke drie minuten passeert er op ieder aangesloten station een trein, zowel met de klok mee als tegen de klok in.

28-kandaNa het elektronische geweld van de wijk Akihabara is station Kanda een haven van rust. Het is één van de kleinere stations op de Yamanote-lijn. Het station is vernoemd naar het district in Tokyo waarin het station gesitueerd is. De karakters waar de naam van het station mee geschreven wordt betekenen ‘veld van de goden’. Een erg toepasselijke naam: in de wijk staat namelijk sinds het begin van de Edo-periode (1603-1867) de Kanda-schrijn, indertijd een belangrijke plek voor de samurai-klasse.

Tijdens de Edo-periode was Kanda ook hét gebied waar mensen van nobele komaf en rijke handelaren woonden. De wijk ligt immers iets ten noorden van het Keizerlijk Paleis. Tot 1923, toen een grote aardbeving een groot deel van Tokyo plat legde, hield Kanda zijn chique karakter. Na deze aardbeving en na de Tweede Wereldoorlog verloor de wijk echter veel van zijn vroegere glorie, waardoor het nu een meer doorsnee wijk met vooral veel flats is.

Via station Kanda zijn er echter wel leuke delen van het grotere district te bereiken. De gebouwen rondom het station bieden onderdak aan veel universiteiten en instituten, waaronder de Meiji Universiteit. Deze laatste ligt in de wijk Ochanomizu, ten westen van het station. Deze wijk staat vooral bekend om de vele winkels waar allerhande soorten muziekinstrumenten te vinden zijn. Ook vind je hier de Nikorai-do, de hoofdkathedraal van de Japanse orthodoxe kerk in Russische stijl, die in 1891 werd voltooid.

KandaVerder kun je vanaf station Kanda gemakkelijk Jimbocho, een wijk vol met boekenwinkels, bereiken. Hier kun je nieuwe boeken, tweedehands boeken, antieke boeken, manga, en nog veel meer bemachtigen. De meeste van deze boekhandels zijn kleine eenmanszaken, maar er zijn ook grote boekenwinkels als Sanseido te vinden. Jimbocho loopt over in de wijk Ogawamachi, waar vooral veel sportwinkels te vinden zijn. Vooral snowboard- en skibenodigdheden blijken daar erg in trek.

Ten slotte biedt station Kanda in de maand mei van jaren met oneven jaargetallen (mei 2011, mei 2013) ook toegang tot het Kanda Festival. Dit is een van de meest bekende festivals (in het Japans matsuri) van Tokyo, en wordt gevierd ter ere van bovengenoemde Kanda-schrijn. Het festival duurt een week, maar het hoogtepunt ligt in het weekend dat het dichtste bij 15 mei ligt. In dit weekend vindt er een grote optocht door centraal Tokyo plaats, en organiseert men parades met draagbare schrijnen in de verschillende wijken.

Hoewel station Kanda dus niet het meest voor de hand liggende station op de Yamanote-lijn is om uit te stappen, zijn er hier zeker interessante plekjes te vinden. Voor iedereen wat wils!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *