Online Woordenboeken, apps en programma's:
Rikaichan
Add-on vertaler voor FirefoxAuteur Brian Birtles
Versie 0.0.32
Taal Engels

Rikaichamp is de nieuwste incarnatie van Rikaichan, een extensie voor de Firefox browser van Mozilla. Toen versie 65 (Quantum) van Firefox uit kwam, bleek Rikaichan niet meer compatibel te zijn met de nieuwe browser. Rikaichamp blijkt gelukkig in grote lijnen de zelfde extensie te zijn gebleven. Je kunt met de muis de cursor over een Japans woord heen bewegen. Als het woord bekend is in het woordenboek van Rikaichamp, verschijnt het in een ballon boven de tekst. De extensie bevat niet alleen vocabulaire en werkwoorden, maar ook een woordenboek met Japanse namen.
Rikaichamp is niet alleen een fijn programma vanwege de gebruiksvriendelijkheid, maar ook omdat het werkwoorden in verbogen vorm herkent. Waar je in een Japans woordenboek alleen de infinitief vindt (in het Engels ook wel de dictionary-form genoemd), kan Rikaichamp ook werkwoorden herkennen als deze bijvoorbeeld in de lijdende vorm staan.

rikaichan

In bovenstaande zin staat dat iets of iemand door een kwaardaardige vogel is weggenomen. Je weet hier dat het woord eenvoudigweg verbogen is (in dit geval naar de lijdende vorm), en er wordt voorkomen dat de gebruiker denkt dat het een obscuur werkwoord is, dat niet in het woordenboek staat.

Ook beschikt Rikaichamp over de mogelijkheid om de woorden die zonder karakter zijn geschreven, maar oorspronkelijk wel karakters bevatten, op te zoeken. Dit is handig bij het vertalen van informele teksten, waarbij vanwege de leesbaarheid vaak karakters worden weggelaten.

Een belangrijke functie van Rikaichan was de werkbalk die in Firefox kon worden geïnstalleerd. In onderstaan voorbeeld wordt het woord 正解 seikai geanalyseerd en in twee afzonderlijke karakters opgesplitst. De werkbalk vormde een handig instrument, omdat meer lezingen konden worden weergegeven dan bij de pop-up weergave van Rikaichan. Vooralsnog heeft de maker van Rikaichamp deze functionaliteit helaas niet overgenomen.

rikaichan-kanji

Tot slot kon Rikaichan ook worden geïnstalleerd in het Thunderbird e-mail-programma, dat ook door Mozilla wordt uitgegeven. Het kon gebruikt worden om Japanse mails te vertalen en woorden op te zoeken als je een mail schrijft. Helaas is voor Thunderbird ook nog geen versie van Rikaichamp beschikbaar.

Meer informatie?  Rikaichan voor Firefox

Geplaatst op door
Dit artikel maakt deel uit van de reeks Online Japans leren: Woordenboeken en vertalers van Katern: Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *