Online Woordenboeken, apps en programma's:
Rikaichan
Add-on vertaler voor FirefoxbrowserAuteur FFJon | Polarcloud
Versie 2.09.1-signed
Taal Engels

Rikaichan is een extensie voor de Firefox browser van Mozilla. Nadat je Rikaichan hebt geïnstalleerd, kun je met de muis de cursor over een Japans woord heen bewegen. Als het woord bekend is in het woordenboek van Rikaichan, verschijnt het in een ballon boven de tekst. De extensie bevat niet alleen vocabulaire en werkwoorden, maar ook een woordenboek met Japanse namen.
Rikaichan is niet alleen een fijn programma vanwege de gebruiksvriendelijkheid, maar ook omdat het werkwoorden in verbogen vorm herkent. Waar je in een Japans woordenboek alleen de infinitief vindt (in het Engels ook wel de dictionary-form genoemd), kan Rikai-chan ook werkwoorden herkennen als deze bijvoorbeeld in de lijdende vorm staan.

rikaichan

In bovenstaande zin staat dat iets of iemand door een kwaardaardige vogel is weggenomen. De wetenchap dat het woord eenvoudigweg verbogen is erg handig, en voorkomt dat de gebruiker denkt dat het een obscuur werkwoord is, dat niet in het woordenboek staat.
Ook beschikt Rikaichan over de mogelijkheid om de woorden die zonder karakter zijn geschreven, maar oorspronkelijk wel karakters bevatten, op te zoeken. Dit is handig bij het vertalen van informele teksten, waarbij vanwege de leesbaarheid vaak karakters worden weggelaten.
Een ander belangrijk punt van Rikaichan is de werkbalk die in Firefox kan worden geïnstalleerd. In onderstaan voorbeed wordt het woord 正解 seikai geanalyseerd en in twee afzonderlijke karakters opgesplitst. De werkbalk is een handig instrument, omdat meer lezingen kunnen worden weergegeven dan bij de pop-up weergave van Rikaichan.

rikaichan-kanji

Tot slot kan Rikaichan ook worden geïnstalleerd in het Thunderbird e-mail-programma, dat ook door Mozilla wordt uitgegeven. Het kan dan gebruikt worden om Japanse mails te vertalen en woorden op te zoeken als je een mail schrijft.

Print Friendly, PDF & Email
Meer informatie?  Rikaichan voor Firefox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *