Online Woordenboeken, apps en programma's:
Jiten.nl
Online woordenboekVersie Oktober 2019
Taal Nederlands

Jiten.nl is een online woordenboek. Van de Stadt’s woordenboek uit 1934 is gedigitaliseerd en doorzoekbaar, en aangevuld met een modern supplement.

jiten-titelpaginaDeze site is in eerste instantie opgezet om P. A. van de Stadt’s Japans-Nederlandse woordenboek uit 1934 aan de vergetelheid te ontrukken. Van de Stadt was afgestudeerd ambtenaar Chinese zaken, maar legde zich toe op Japanse zaken toen hij in gouvernementsdienst was in Nederlands Indië. In die hoedanigheid vervaardigde hij zijn woordenboek. Er bestaat inmiddels een Japanse facsimile herdruk (1989) maar het woordenboek is in Nederlandse bibliotheken niet altijd vindbaar en zelden uitleenbaar. Online kan iedereen het gelukkig raadplegen.

De site host ook een digitale database. Deze laatste is volledig en omvat van Van de Stadt’s woordenboek 4.045 ingangen en 29.914 trefwoorden (laatste toevoeging: 11 september 2019), met daaraan toegevoegd een modern supplement en data van het modern Japans-Nederlandse woordenboek van het Waran Project van de Universiteit Leuven (momenteel 68.016 ingangen).

wortelzoeken

Meer informatie?  www.jiten.nl

Geplaatst op door
Dit artikel maakt deel uit van de reeks Online Japans leren: Woordenboeken en vertalers van Katern: Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *