Online Woordenboeken, apps en programma's:
Glosbe
Online woordenboekAuteur Glosbe software
Taal Nederlands

Glosbe heeft zich ten doel gesteld om het beste meertalige online woordenboek te maken. De website is opgericht door twee Poolse broers, en wordt gevuld met behulp van een team van vrijwilligers, die overal vandaan komen.

Op Glosbe kun je niet alleen vertalingen zoeken in de taal Nederlands of Japans: maar de context waarin de woorden worden gebruikt wordt ook getoond, met tientallen zinsvoorbeelden. Dit is het “vertaalgeheugen” en kan heel nuttig zijn bij het vertalen. Zo kun je niet alleen zien dat “aka”  rood betekent, maar ook dat het bijvoegelijke naamwoord als “akai wordt geschreven. Prettig is dat Glosbe gebruikt maakt van corpora die gemaakt zijn door de mens. De zinnen zijn stuk voor stuk nagekeken, zodat je geen last hebt van onnatuurlijke zinsbouw.

Handig is dat de opgezochte woorden in het geel worden uitgelicht. Dit gebeurt zowel in de Nederlandse als de Japanse zin. De Japanse woorden woorden ook naar het westerse alfabet omgezet volgens de gebruikelijke Hepburn-spelling. Ook wordt de woordsoort aangegeven. Soms zijn de lemma voorzien van een illustratie, om het opgezochte woord te verduidelijken.

Glosbe is bezig met een mooi project, al kan de interface nog wat verbeterd worden. Het zoekvenster verschuift bijvoorbeeld naar links als er mee gezocht wordt. Dit zou duidelijk zijn als het in het midden wordt geplaatst. Ook worden de verschillende karakters van een een woord niet uitgesplitst en de betekenis niet gegeven.

Naast de vertaling verschijnt her en der ook een picture-dictionaire met in dit geval het plaatje van de wortel waarop werd gezocht.

glosbe

 

Print Friendly, PDF & Email
Meer informatie?  Glosbe.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *