Waarom Shinzo Abe nu al met Donald Trump sprak

Japan houdt de adem in. De Tohoku-regio rond Fukushima werd deze week weer getroffen door een ferme aardbeving en bijgaande tsunami. De schade viel weliswaar mee, maar doet de herinnering aan de vorige in de hoofden van mensen danig opschudden. Bovendien komt deze beving vlak na een nog grotere schok: Donald Trump is president-elect.

Eén Japanner hield het niet langer en zocht The Donald op in de Trump Tower: slechts negen dagen na de verrassende uitslag van de verkiezingen was de Japanse premier Shinzo Abe de eerste wereldleider die een gesprek voerde met de toekomstige president van de Verenigde Staten.

Shinzo Abe blaast uit en geeft lucht aan de bezorgdheid van zijn volk. Trump heeft immers tijdens zijn verkiezingscampagne duidelijk te kennen gegeven dat – onder meer – Japan haar eigen boontjes maar eens moet gaan doppen. Amerika gaat voortaan eerst eens voor Amerika zorgen.

Dat valt slecht: Japan en Amerika zijn sinds de Tweede Wereldoorlog zeer nauw met elkaar verbonden door middel van een grote broer–kleine broer-relatie. In de grondwet van Japan is bepaald dat Japan geen eigen leger meer mag hebben. In een explosieve regio met de beide Korea’s, Rusland en China is de grote beschermende broer Amerika van groot belang. Daarnaast hebben beide landen zich dankzij de nauwe samenwerking tot economische wereldmachten kunnen ontwikkelen. De Verenigde Staten op nummer 1, en Japan tot voor kort op nummer 2.

Japan heeft niet genoeg grondstoffen om deze economie draaiend te houden en is afhankelijk van Amerika als het gaat om bijvoorbeeld steenkool. Het land wenst een volledige afbouw van kernenergie na de ramp in Fukushima, maar moet dan wel alternatieven hebben. De uitspraak van Trump dat – onder meer – Japan een eigen atoombom moet gaan ontwikkelen om zich te beschermen valt dan ook dubbel zwaar. Japanners weten als geen ander wat de verwoestende gevolgen zijn van nucleaire uitstoot, per bom of per reactor.

Om politieke, militaire en economische redenen werd Trump daarom opgezocht en werd de situatie verkend. Abe reikte Trump een peperdure gouden golfclub aan en kwam zichtbaar opgelucht naar buiten. De door The Donald opgediende soep lijkt toch niet zo heet gegeten te worden. Abe zegt vertrouwen te hebben dat de relatie tussen beide landen onverminderd goed zal blijven. En zelfs als dat niet zo zou zijn, zouden we het aan Abe toch niet gemerkt hebben. Japanners houden de adem in.

Op dinsdag 22 november 2016 hebben we de ontmoeting tussen Abe en Trump uitgebreid toegelicht op Radio 1.

radio1-trump-abe

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *