Waar ramen vandaan komt

Sushi stond voor veel Nederlanders lange tijd voor Japans eten. Logisch, want het brengt veel belangrijke elementen uit de Japanse keuken samen: rijst, vis, sojasaus en wasabi. Maar de laatste tien, vijftien jaar is dat beeld wel veranderd. En gelukkig maar, want de Japanse keuken kent nog zoveel andere gerechten. Ramen, bijvoorbeeld!

Ramen (spreek uit: rámèn) is een Japanse versie van Chinese noedelsoep. Over wanneer die zijn weg naar Japan vond, worden de experts het vooralsnog niet eens. Volgens sommigen gebeurde dit namelijk al in de tweede helft van de 17e eeuw, maar anderen vinden begin 20e eeuw waarschijnlijker. Zeker is in elk geval dat er toen veel Chinese immigranten neerstreken in Yokohama; nog steeds vind je daar het grootste Chinatown ter wereld.

Tot de jaren 50 van de vorige eeuw stond ramen bekend als shina soba, letterlijk ‘Chinese soba’ (sobanoedels zijn Japanse noedels). ‘Shina’ is echter een vooroorlogse (en daarom gevoelige) aanduiding voor China, dus tegenwoordig is een andere term gangbaar: chūka soba, wat hetzelfde betekent, maar nog vaker hoor je dus ‘ramen’, een Japanse verbastering van het Chinese woord lamian. Deze deegnoedels worden in tegenstelling tot veel andere noedels niet uit een plak gesneden: het tarwedeeg wordt net zo lang gedraaid, gerekt en gevouwen tot er vanzelf noedels overblijven.

Ramen

Meerdere varianten

Ramen bestaat in meerdere varianten, maar in de basis gaat het altijd om noedels in een zoute varkensbouillon, met twee plakken varkensvlees, een in warm water gegaard ei en een gesneden groene ui als topping. Het calorierijke gerecht was in eerste instantie vooral populair onder werklui, maar daar kwam in de naoorlogse jaren verandering in. 

De rijstoogst van 1945 mislukte namelijk spectaculair, en daarom vulde de Amerikaanse bezetter de tekorten op met tarwe uit eigen land. Dat was zeer geschikt om brood mee te bakken, maar dus ook om tarwenoedels van te trekken. In die jaren keerden er bovendien veel Japanse soldaten terug uit China, waar ze al kennis hadden gemaakt met ramen. En toen in 1958 instant-ramen op de markt kwamen, was Japan definitief om.

Volledig terecht, want na een lange werkdag gaat er weinig boven een dampende kom ramen. Het is, in tegenstelling tot sushi, niet per se heel gezond, maar dat hoeft ook niet altijd. Zeker niet in het geval van comfort food.

Goede ramen in Nederland

Ramen wordt door Japanners bij uitstek beschouwd als een ‘stads’ gerecht: alleen al in Tokio zijn er meer dan 5000 ramen-restaurants. Voor heel Japan staat de teller op 24.000. In Nederland is dat aantal logischerwijs een behoorlijk stuk kleiner, maar alsnog kun je op steeds meer plekken echt goede ramen krijgen. Om er twee goede uit te lichten:

Laat je niet afschrikken door de naam, want voor de ramen van Takumi hoef je niet naar Düsseldorf. Kan wel, want daar zitten ze ook – net als veel andere Japanse restaurants en supermarkten – maar je vindt deze ramenexperts ook al even in Rotterdam en Den Haag. En in Amsterdam, onder de naam Umaimon. Bij Takumi kun je trouwens ook terecht voor andere Japanse hoofdgerechten.

Zo niet bij Fou Fow Ramen in Amsterdam. Wel zijn er kleine bijgerechten te bestellen, maar de noedelsoep speelt hier duidelijk de hoofdrol, en met verve. Sowieso zijn ze bij Fou Fow specialisten in noedelsoepen, want op een andere locatie wordt alleen maar udon verkocht, soep met dikkere noedels. Die verdienen een artikel op zich!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *