Vijf tips voor een gemakkelijker leven in Japan

Het leven in Japan werkt nét even anders dan in Nederland. In dit artikel bespreek ik vijf zaken en verschijnselen die het zeker waard zijn om even door te lezen als je, zoals ik, voor een langere tijd in Japan zult verblijven.

1. Konbini
Er is een reden waarom onze Tom hier al eerder over heeft geschreven. De konbini is namelijk een van de handigste plekken in Japan. Je betaalt er je rekeningen, kunt er lunch en/of avondeten kopen, en er zijn genoeg tijdschriften die je er ter plekke mag lezen. Als je snel batterijen nodig hebt, kan je ze hier kopen. Is plotseling je mascara uitgelopen? Dat is geen probleem, want makeup-remover en mascara verkopen ze hier ook! Uiteraard kan je al deze spullen ook in andere winkels kopen, maar het fijne aan konbini is dat deze praktisch op elke straathoek te vinden is, en zeker in een geval van nood de ideale uitkomst biedt.

2. Kotatsu
Waar centrale verwarming in praktisch ieder Nederlands huis een normaal fenomeen is, is dit in Japan eerder een uitzondering. De meeste kamers zijn plaatselijk verwarmd of zelfs helemaal niet. Bovendien zijn de meeste Japanse huizen ook niet al te best geïsoleerd. Wat in dat geval uitkomst kan bieden is een kotatsu, een lage Japanse tafel met een verwarming erin en een grote deken erboven op. In de winter kiezen de meeste Japanners voor dit meubelstuk om zichzelf en hun familie warm te houden tijdens het eten, studeren en televisie kijken. Het enige waarvoor je geregeld wordt gewaarschuwd is dat je moet oppassen met het slapen onder de kotatsu, want hoewel je onderlichaam warm onder de deken ligt, steekt je bovenlichaam immers gewoon boven de tafel uit. Het oplopen van een verkoudheid is hierdoor volgens menig Japanner dan ook zo gebeurd.
Omgekeerd is een ventilator of airco ook geen overbodige luxe vanwege de warme en benauwde zomers die Japan kent.

3. ‘Cash-maatschappij’
Japan is een ‘cash-maatschappij’. Dit houdt in dat er voornamelijk wordt betaald met contant geld. Het is handig hiermee rekening te houden, want hoewel grote winkelketens in bijvoorbeeld Tokyo of Osaka wel creditcards accepteren, is dit zeker niet het geval in de wat kleinere winkels en in kleinere dorpen of steden. Het is handig om uit te zoeken waar de dichtstbijzijnde geldautomaat bij jou in de buurt is, zodat je onderweg gemakkelijk even wat geld kan pinnen. Pin vooral ook grote bedragen: het is in Japan niet vreemd om zo’n 40.000 yen (met de huidige wisselkoers 300 euro) op zak te hebben. Rekeningen betaal je bijvoorbeeld gewoon contant bij de hierboven besproken konbini. Niets is zo ongemakkelijk om af te willen rekenen en niet genoeg geld op zak te hebben. Pin daarom vaak en veel, en wees op tijd: pinautomaten bevinden zich meestal in gebouwen, wat ze na sluitingstijd (meestal rond zes uur, soms eerder) onbereikbaar maakt.

4. Schoenen waar je snel in-en uit kan stappen
Koop schoenen waar je makkelijk in- en uit kan stappen. Het is in Japan de gewoonte om bij binnenkomst van een gebouw en/of huis de schoenen uit te doen. Nu hebben vele Nederlandse families deze gewoonte thuis ook, maar bij Japan gaat het iets verder dan dat: het is niet vreemd in Japan dat een verkoper je vraagt je schoenen uit te doen als je een pashokje binnengaat. Ook in scholen wisselen de kinderen hun buitenschoenen voor slippers, die ze binnen de school dragen. Bovendien, als je een izakaya (een Japans café) binnenkomt, wordt er vaak ook van je verlangd dat je de schoenen uittrekt. Om niet teveel gedoe te hebben met veters kan het een uitkomst zijn om instapschoenen te kopen. Tegenwoordig is het onder de Japanners de gewoonte om Crocs te dragen. Waar in Nederland misschien alleen kinderen met die gruweldingen wegkomen, dragen in Japan mensen van alle leeftijden ze.

5. Jidouhanbaiki
Op elke straathoek staat minstens één van deze verkoopautomaten, die vaak gevuld zijn met verschillende drankjes zoals CC Lemon, Mountain Dew en ook gewoon water. Je kunt ‘jidouhanbaiki‘ echter niet één op één vertalen met ‘drankautomaat’, want je komt ook geregeld automaten tegen die sigaretten of zelfs ijs verkopen. Het fijne aan deze automaten is dat ze munten van tien tot 500 yen accepteren, en zelfs biljetten van 1000 yen. Let echter wel op met het op straat consumeren van je drankje, sigaret of ijsje, want dat wordt meestal niet zo gewaardeerd. Je kan dan ook maar het beste gewoon ergens gaan zitten om rustig van je aankoop te genieten!

Dit bericht werd geplaatst in Werken en getagd , , , door Joleen Blom . Bookmark de permalink .

Over Joleen Blom

Dr. Joleen Blom is een postdoctoral researcher aan Tampere University in Finland. Ze haalde haar Ph.D. in Games aan de IT Universiteit in Kopenhagen waar ze een proefschrift schreef over dynamische game personages. Haar onderzoek richt zich op personages, games, en verwante media met een speciale focus op Japanese media en cultuur. Hiervoor studeerde ze Japanse Taal en Cultuur en Media & Performance Studies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *