Vijf tips voor Camera Japan 2018

Tijdens de 13e editie van filmfestival CAMERA JAPAN zullen meer dan veertig films te zien zijn, variërend van arthousedrama’s en komedie tot horror en anime. Omdat je die onmogelijk allemaal kunt bezoeken en er buiten het filmprogramma ook nog veel meer leuks te zien en beleven is, vijf tips!

Ghibli-klassieker Pom Poko (1994)

Ghibli klassieker en komisch meesterwerk van Studio Ghibli co-oprichter Isao Takahata met in de hoofdrol: tanuki. In de Japanse folklore staan tanuki (wasbeerhonden) bekend om hun vermogen in werkelijk alles en iedereen te kunnen veranderen: ze kunnen zelfs een menselijke vorm aannemen. In Pom Poko gebruiken de tanuki in de Tama-heuvels nabij Tokyo hun bijzondere magische krachten om hun woud te redden van vernietiging door mensen.

Nieuwkomer Mary and the Witch’s Flower (2017)

De debuutfilm van Studio Ponoc, opgericht door ex-medewerkers van Studio Ghibli. Eén van die Ghibli-alumni is regisseur Hiromasa Yonebayashi, (bekend van Ghibli’s When Marnie Was There uit 2014), die veel van de gebruikelijke Ghibli-magie, warmte en oog voor detail laat terugkeren in dit fraaie sprookje.

Fijne romcom Tremble All You Want (2017)

Schattige en charmante romantische komedie van Akiko Ooku, perfect voor een filmdate. Al sinds haar middelbare schooltijd ziet de 24-jarige Yoshika maar één iemand als de ware: Ichimaya. Of ze nou op haar werk is of midden in de nacht informatie aan het opzoeken is over fossielen, ze blijft maar aan hem denken. Tot een collega haar de liefde verklaart en ze voor een moeilijke keuze wordt gesteld.

Benshi optreden

Tijdens het tijdperk van de stille film waren benshi (live vertellers) alomtegenwoordig bij filmvoorstellingen in Japan. Ichiro Kataoka is een van de weinige benshi die nog actief is en hij reist veelvuldig de wereld over om filmliefhebbers in aanraking te laten komen met zijn bijzondere vak. Speciaal voor CAMERA JAPAN heeft hij een programma samengesteld dat aansluit bij het thema van de dertiende editie. Filmjournalist en componist Kevin Toma begeleidt hem op de piano. Mis deze unieke ervaring, ook in Japan een zeldzaamheid, niet!

Filmbrunch

En waarom niet het zien van een goede film combineren met heerlijk eten? Het kan, bij CAMERA JAPAN! Boek je tickets snel, want de vegan filmbrunch is elk jaar uitverkocht.

CAMERA JAPAN 2018: een breed palet

CAMERA JAPAN biedt elk jaar een breed palet aan films, van arthouse-drama en genrefilms tot documentaires en korte films. Maar er is meer dan Japanse film! Bezoek bijvoorbeeld een leuke workshop (butoh, matcha, pickle en een sake proeverij!) of de gratis dagelijkse pop-up markt met Japanse producten in Rotterdam. Voor de kleintjes is er de altijd razend populaire Kids’ Day: dit jaar in zowel Rotterdam als Amsterdam! In Rotterdam zijn ook nog gratis tentoonstellingen en ‘interventions’ te zien.

CAMERA JAPAN 2018 “draait” van 27 tot en met 30 september in LantarenVenster in Rotterdam, (de opening is 26 september in WORM, Rotterdam) waarna een deel van het programma van 4 tot en met 7 oktober te zien zal zijn in CAMERA JAPAN Amsterdam. Dit jaar zullen er ook films te zien zijn in Eye Filmmuseum! Het volledige programma is te vinden op de website van het festival.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *