Middels affiches met daarop een levensgrote Pikachu kondigde Japanmuseum SieboldHuis een tentoonstelling aan die volledig in het teken van Japanse striphelden staat. De tentoonstelling duurt nog maar één week – hij stopt per 1 september – dus lees gauw verder wat er schuil gaat achter deze vrolijke poster.
De tentoonstelling ‘Japan: Kingdom of Characters’ neemt je in vogelvlucht mee door zes decennia aan iconische figuren die al jarenlang jong en oud vermaken via stripboeken, televisieseries en games, om maar te zwijgen over de vele merchandise van bijvoorbeeld Hello Kitty. Het startschot van deze periode werd gegeven door Tetsuwan Atomu (beter bekend als Atom Boy) uit 1953, dat als eerste animatieserie ook het format van wekelijkse afleveringen bepaalde.
Na en naast het succes van Pikachu en de televisieserie van Pokémon (naast de spelkaarten en games, natuurlijk) is het eigenlijk alleen het schattige Hello Kitty dat écht de harten van menig Nederlander heeft weten te veroveren. Scifi-series Mobile Suit Gundam, Neon Genesis Evangelion en robotkat Doraemon hebben, ondanks hun mateloze populariteit in Japan, nooit echt de kans gekregen om te kunnen schitteren in Nederland. Misschien dat de tentoonstelling een stap in de goede richting is om de
interesses van bezoekers in deze franchises aan te wakkeren?Naast een goede introductie tot de wereld van Japanse personages, is de tentoonstelling ook voor liefhebbers van hedendaagse anime en manga een interessante aangelegenheid. Minder bekende klassiekers, zoals Tetsujin28gou, Galaxy Express 999 en Bikkuriman, worden duidelijk en uitnodigend omschreven. Voor kinderen is er speciaal een verkleedhoek ingericht, waarin ze zichzelf kunnen verkleden in een Pikachu- of Doraemon-kostuum. Kijk er dus niet raar van op als je ineens vanuit de andere kant van de zaal de alom bekende ‘pika, pika!’ kreet hoort.
Voor een tentoonstelling over striphelden, valt de tentoonstelling qua beeldmateriaal wat tegen. Per decennium is een hoek gereserveerd en staat daarin een grote figurine van één van de helden met wat kleinere figurines in vitrinekasten, maar verder blijft de tentoonstelling beperkt tot plakaten op de muren met beeld en uitleg. Wel is achter glas een aan Hello Kitty gewijde slaapkamer te bezichtigen en kunnen bezoekers een potje Super Mario spelen op een Nintendo 3DS-stand, maar valt het visuele aspect al met al toch wat tegen.
Hoe belangrijk deze personages precies zijn voor de Japanse populaire cultuur, is op Katern: Japan voorheen al besproken in het artikel van Pim over Paro en in Toms artikel over Yuru Kyara.
23 augustus 2014
Was idd een tentoonstelling met wat weinig beeldmateriaal…was desalniettemin wel een leuke tentoonstelling om te bezoeken 😀 Het boekje dat je erbij kreeg met info over de tentoonstelling vond ik zelf ook erg interessant.