Online Taaltrainers, apps en programma's:
Obenkyo
Leer hiragana, katakana en kanji in één appAuteur Atomusk
Versie 3.3.3.4
Taal Engels

Doel Obenkyo betekent “de eerbiedwaardige studie”. Obenkyo is geschikt voor de beginner, omdat je eerst hiragana en katakana leert, voordat je met de zinsbouw, woordenschat en kanji verder gaat.

Native speaker De makers van Obenkyo gaan er niet vanuit dat je de hiragana en katakana al beheerst, maar bieden een module aan waarin je de kana met de juiste alfabetische transcriptie (romaji) moet verbinden. Als je een fout maakt, dan laat doormiddel van een correctie-scherm zien waarom je antwoord fout is en wat het juiste antwoord is. Een andere geboden optie is de mogelijkheid om kana met de hand te schrijven, waarna je poging wordt goedgekeurd als deze genoeg op het voorbeeld lijkt. Het fijne hiervan is dat je de kana eerst in de juiste volgorde leert schrijven en vervolgens aan het schoonschrijven kunt werken.

Karaktertraining Met Obenkyo kun je de kanji oefenen. Deze worden aangeboden van makkelijk naar moeilijk, volgens de niveaus van de Japanese Language Proficiency Test. Je kunt de kanji met je vinger schrijven, maar als je een stylus voorhanden hebt, is dat een nauwkeurigere manier. De controle bij de karaktertraining is preciezer dan bij de kana. Een lijn die ietwat scheef loopt kan er al voor zorgen dat het karakter wordt afgekeurd. Als je poging is afgekeurd, geeft Obenkyo niet meteen het goede antwoord, daarvoor moet je op het groene plaatje van het voorbeeld drukken.

Bereik
De trainingsmogelijkheden bestaan uit multiple choice, de gevraagde kana of kanji naschrijven op het touchscreen, de (engelse) vertaling van de Japanse woorden aanklikken en omgekeerd de Japanse vertaling bij een Engels woord zoeken. Obenkyo behandelt de volgende lesstof:

  • Japanse alfabetten Katakana & Hiragana
  • Getallen, in romaji, Hiragana, or kanji
  • 2300+ japanse kanji’s (level 1-5 JLPT of Jouyou 1-7) met penseelstreek animatie (bron KanjiVG), vertaling, lezingen (bron KanjiDict) met flashcard en tekengame.
  • 14600+ japanse woorden (in Engels) uit EDICT met flashcard test
  • Grammaticale partikels die in het Japans achter zelfstandig naamwoorden worden geplaatst om extra duiding te geven, bijvoorbeeld onderwerp-markeerders. (circa 100 zinnen uit het project Tatoeba)
  • Tae Kim Japanese Grammar guide.

De Grammar guide van Tae Kim is een noemenswaardige toevoeging aan Obenkyo. Tae Kim was tien jaar geleden één van de eerste studenten Japans die openlijk klaagde over de opbouw van veel Engelstalige methodes om Japans te leren. Zijn voornaamste bezwaar is de nadruk wordt gelegd op het zo snel mogelijk leren spreken van Japans in een toeristische of business context en er dientengevolge geen aandacht wordt geschonken aan de grammaticale basis van de taal. Kim vindt het kwalijk dat je leert om uitdrukkingen te gebruiken zonder te weten welke beleefdheidsvorm is gebruikt of dat de zin grammaticaal correct is. In Kims guide kun je in helder geformuleerd Engels de complete grammaticale basis opzoeken.

Platform Android 6.0 en Windows in de Microsoft store

Prijs Gratis

Conclusie

Het programma geeft feedback op de kanji die je met de hand invoert en laat ook zien of het een fout in de volgorde is of dat je één of meerdere streken vergeten bent. Ook beschikt Obenkyo over een partikeloefening, waarbij je het missende partikel moet invoeren. Het programma geeft daarna duidelijk aan of het goed of fout is, en waarom dat zo is. Het opnemen van Tae Kims grammatica-gids is een gedurfde keuze, omdat niet iedereen de moeite zal (willen) nemen om Tae’s betoog door te nemen. Ook wordt de grammatica niet opgenomen in de toetsstof, waardoor het echt een eigen keuze is om de stof te leren. Wat ons betreft had de guide weggelaten mogen worden en had de maker van Obenkyo een app kunnen maken die alleen op kanji en woordenschat traint, omdat dit gedeelte erg helder en duidelijk in elkaar zit. Het is daarbij prijzenswaardig dat de auteur zich aan de N5 t/m N1 niveaus van de Japanese Language Proficiency Test heeft gehouden. Het nakijk-proces is wel wat sober, je krijgt alleen het juiste antwoord te zien en niet bijvoorbeeld een roodgekleurd gedeelte van het karakter als dat fout is.

obenkyo2 obenkyo3 obenkyo4 obenkyo5

Meer informatie?  obenkyo.frGeplaatst op door
Dit artikel maakt deel uit van de reeks Online Japans leren: Apps en taaltrainers van Katern: Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *