Online Taaltrainers, apps en programma's:
Kana Sensei Free
Als je snel de hiragana en katakana alfabetten wilt inslijpenAuteur Ian Wagner
Versie 1.0 (07-08-2012)
Taal Engels

Doel Kana Sensei is een app behorend bij Nihongo no Sensei, en is ontwikkeld om studenten Japans (beginners) de hiragana en katakana tekensets aan te bieden. Hiragana is een fonetisch schrift bestaande uit 46 basiskarakters, enkele geaccentueerde karakters en een aantal combinatiekarakters. Hiragana is vrij eenvoudig te leren. Alle Japanse woorden kunnen in hiragana worden geschreven en hiragana is het eerste schrift dat kinderen in Japan wordt geleerd. Voor het translitereren van buitenlandse woorden wordt het andere alfabet katakana gebruikt.

kana-sensei2

Feedback Het programma heeft de vorm van een quiz, door middel van flashkaarten worden alle kana, of lettergrepen door elkaar aangeboden. Aan het eind van elke (lange) quiz wordt getoond hoeveel en welke kana goed en fout waren. De uitslagen worden in de cloud bewaard, zodat je kunt schakelen tussen iPhone en iPad (en iPod touch).

Bereik Het programma biedt de Hiragana en Katakana tekensets. Naast de standaard sets ook de diakrieten die in het Japanse schrift worden gebruikt om de uitspraak aan te duiden van het schriftteken waarbij het geplaatst is. Het tekentje ゛of dakuten lijkt op een aanhalingsteken en geeft aan dat het stemloze schriftteken waarbij het staat stemhebbend (voiced) is. Bijvoorbeeld: het katakana-teken ソ (so) in combinatie met een dakuten wordt ゾ (zo).
Het tekentje ゜of handakuten is een klein cirkeltje. Het wordt gebruikt bij de tekens voor ha, hi, fu, he en ho om aan te geven dat ze met een p moeten worden uitgesproken, respectievelijk pa, pi, pu, pe en po. Zo verandert het hiragana-teken へ (he) door toevoeging van een handakuten in ぺ (pe). Tenslotte zijn er ook gecombineerde kana als きゃ kya, きゅ kyu of きょ kyo. Deze bestaan uit een grote kana, gevolgd door een verkleinde kana er achter.
Je kunt er voor kiezen om alle tekens of een van de drie sets te trainen.

Platform iOS. Deze app draait op de iPhone en de iPad. Je oefent dus op de bank of in de wachtkamer.

Prijs Het programma is gratis.

Print Friendly, PDF & Email