Online Taaltrainers, apps en programma's:
FluentU
Als je snel wil leren spreken en schrijvenAuteur Fluentflix Limited
Versie 1.2.6
Taal Engels

Doel FluentU wil de gebruiker Japans leren aan de hand van filmpjes. Door newsbulletins, film-trailers, en muziek-video’s te gebruiken, krijg je als gebruiker een brede Japanse culturele context voorgeschoteld.

Native speaker Een groot nadeel is dat de app kennis van het hiragana veronderstelt. Ook worden soms zinnen gebruikt waarin kanji staan wier uitspraak niet door hiragana worden geïllustreerd. Dat maakt dat FluentU niet geschikt is voor de absolute beginner.

Karaktertraining FluentU biedt geen mogelijkheid tot het oefenen van karakters.

Bereik De makers van FluentU hebben ervoor gekozen om Youtube filmpjes in hun app te integreren. Een goed voorbeeld is het bekende kanaal “Waku Waku”, waarin gastvrouw Konomi grammatica uit legt. Andere filmpjes laten het gebruik van robots op school zien, geven make-up advies of leggen uit dat Japanners zelfs op de basisschool al begonnen zijn met daten. De zinnen en woorden die in de filmpjes aan bod komen, zijn toegankelijk in nette rijtjes onder datzelfde filmpje. Deze rijtjes zijn alleen bij de eerste paar filmpjes gratis, de andere worden beschikbaar als je een abonnement neemt. Je kunt er bovendien voor kiezen om ze toe te voegen aan je eigen lijst met flashcards. De dialogen en de vocabulaire zijn ook voorzien van audio, zodat je ze op je gemak nog eens na kunt luisteren. De makers ervoor gekozen om de originele audio weg te laten en in plaats daarvan een computerstem te gebruiken. Dialogen zijn netjes per zin opgeknipt, zodat je niet de hele dialoog hoeft door te luisteren om de laatste zin nog eens te horen. Ze worden standaard wel op de normale snelheid uitgesproken, dus het is zaak goed op te letten. Mocht het te snel voor je zijn, dan kun je de audio op 80 procent van de normale snelheid af laten spelen. De zinnen en woorden die je in een aflevering leert, worden getoetst aan de hand van een meerkeuze test. FluentU biedt ook lessen met grammatica aan. Een nadeel van deze lessen is, dat de grammatica in het Engels wordt uitgelegd. Het is in dat geval nodig om de juiste Engelstalige termen te kennen. Fijn wel is dat ieder grammatica-onderdeel wordt geïllustreerd aan de hand van voorbeeldzinnen.

Platform iOS, een Android app is in de maak.

Prijs FluentU biedt in de gratis versie toegang tot filmpjes, audio en flashcards. Als je ondertiteling wil bij de filmpjes, moet je de betaalde versie aanschaffen. Dat is erg prijzig, per maand kost de app  €22,92 als je een jaarabonnement van €274,99 af sluit. Als je maandelijks op wil kunnen zeggen, kost het abonnement €33,99.

fluentu1

Conclusie

FluentU schotelt de gebruiker een breed, aanbod aan video, audio en flashcards voor. De vragen in het flashcard-gedeelte zijn voorzien van visuele hints, zoals een hand die drie vingers opsteekt wanneer het getal drie wordt bedoeld. Dit kan voor sommige studenten behulpzaam zijn, maar het kan er ook voor zorgen dat je de betekenis zonder de aanwezigheid van de hints niet onthoudt. Ook kun je de kanji in het flashcard-gedeelte niet van hiragana laten voorzien. De onderwerpen in de filmpjes zijn interessant, maar de aanwezigheid van een filmpje over het Google toetsenbord of de veiligheid van Subaru auto’s geeft een air van product-placement. Wij vinden dat de redactie van FluentU beter haar best kan doen om reclame-uitingen te vermijden, zeker ook omdat ze een stevige abonnementsprijs vragen. Ook komen onderwerpen onsamenhangend op ons over. Een duidelijke keuze voor culturele of business onderwerpen was hier op zijn plaats geweest. Wel is het een groot pluspunt dat de grammatica in FluentU wordt uitgelegd. In andere apps komt grammatica ook aan bod, maar wordt vooral de betekenis gegeven. Je leert zo niet alleen een vaste vertaling te onthouden, maar ook om waarom het zo vertaald wordt. Wel had de originele audio uit de filmpjes wat ons betreft behouden kunnen worden, omdat een computerstem onnatuurlijk emotie weer geeft. Een punt van zorg is ook de relatief zware belasting die de app legt op je tablet of telefoon. FluentU liep op de iPad zelfs een aantal keer vast, wanneer filmpjes werden afgespeeld.

Meer informatie?  fluentu.comGeplaatst op door
Dit artikel maakt deel uit van de reeks Online Japans leren: Apps en taaltrainers van Katern: Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *