Doel Het doel van Bunsuke is om Japanse literatuur te leren lezen, aan de hand van een regelmatig (meestal dagelijks) verschijnende nieuwsbrief of door het lezen van de tekst die op het zelfde moment verschijnt in de gelijknamige app.
Native speaker Degene die met de teksten van Bunsuke wil studeren, moet al wel hiragana en katakana beheersen en basiskennis van de Japanse grammatica hebben. Bunsuke biedt geen fonetische aanwijzingen in het alfabet. Ook wordt niet van alle kanji de uitspraak aangegeven met hiragana.
Bereik De teksten die worden gebruikt, zijn veelal geschreven in de 19e en 20e eeuw. Zo komen bijvoorbeeld alledaagse observaties van mooie vrouwen op straat, een heuse muizenplaag en zelfs een verzuchting dat kanji niet meer zo hoog in aanzien staan als in de dagen van weleer voorbij. De tekst gaat niet alleen vergezeld van een Japans – Engelse woordenlijst, maar ook van een Engelse vertaling, zodat de lezer zelf een poging kan doen om de tekst te vertalen. Sommige teksten zijn voorzien van een gesproken versie, hiervoor is het echter wel nodig om een betaald abonnement aan te schaffen.
Een handige toevoeging op de Bunsuke-website, is de aanwezigheid van een forum, waar je met mede-studenten van gedachte kunt wisselen over de teksten. De maker is zelf ook aanwezig op het forum en geeft hints en tips daar waar de deelnemers er niet direct zelf uit komen. Bovendien wijst hij regelmatig op het belang van “immersive learning” een term die wijst op het zoveel mogelijk jezelf onderdompelen in een omgeving waar je Japans hoort en leest, om de taal sneller op te pikken. De gebruiker wordt aangemoedigd om uit zijn comfort-zone te stappen en moeilijkere teksten proberen te lezen dan hij misschien aan kan.
Platform Bunsuke is primair beschikbaar als website en nieuwsbrief. Bovendien heeft de maker zowel voor een iOS als Android app gezorgd.
Prijs De website, nieuwsbrief en de apps zijn kosteloos toegankelijk, voor gesproken tekst moet je een abonnement nemen.
Conclusie
De onderwerpen van de teksten zijn erg interessant en gevarieerd. Ze laten je niet alleen de Japanse taal proeven maar geven bovendien een inkijkje in verschillende periodes.
Bunsuke is bedoeld voor de gevorderde student, vanwege het grote aantal karakters waarvan de betekenis niet wordt gegeven in de woordenlijst en het ontbreken van romaji die de uitspraak van onbekende karakters aangeven. Daarbij is wel volop ondersteuning van zowel het forum als de maker zelf aanwezig.
Dit artikel maakt deel uit van de reeks Online Japans leren: Apps en taaltrainers van Katern: Japan