Online Taaltrainers, apps en programma's:
Bunpo
Leer hiragana, katakana en grammaticaAuteur Yuki Yamamoto
Versie 1.6.2
Taal Engels

Doel Bunpo betekent “grammatica”. Bunpo is geschikt voor de beginner, omdat je eerst hiragana en katakana leert, voordat je Japanse grammatica van beginner tot op expert-niveau gaat leren.

Native speaker De makers van Bunpo gaan er niet vanuit dat je de hiragana en katakana al beheerst, maar biedt modules aan waarin je een bepaalde kana in een multiple choice testje aan de bijbehorende alfabetische transcriptie (romaji) moet verbinden. Als je een fout maakt, dan wordt door middel van een correctie-scherm getoond dat het antwoord fout is, maar niet wat dan wel het juiste antwoord is. Hiervoor moet je teruggrijpen op de hiragana of katakana tabel die je kunt bereiken door bovenaan het scherm op de blauwe knop waar respectievelijk hiragana en katakana chart staat, te drukken. Door vervolgens op het aapje in de rechterbovenhoek te drukken, gaan de handjes voor diens ogen weg en worden de transcripties van de kana zichtbaar in westers alfabet. Er is helaas geen optie om de kana met de hand na te trekken en ook ontbreken animaties die laten zien hoe je ze penseelt. Kanji leer je in deze app niet, maar ze worden wel vergezeld van transcripties in kana, betekenissen in romaji en een afbeelding om bijvoorbeeld aan te geven dat 自転車・じてんしゃ jitensha fiets betekent.

Karaktertraining Met Bunpo kun je geen kanji oefenen, omdat de app is bedoeld om de grammatica-niveaus van de JLPT van niveau N5 tot en met N1 onder de knie te krijgen. Wel biedt het de mogelijkheid om de grammatica quizzen te herhalen door middel van het principe van Spaced Repetion (gespreide herhaling). Grammatica  en woorden die je al een tijdje niet meer onder ogen hebt gehad, komen op regelmatige tijdstippen terug, zodat je de kennis kunt opfrissen. En hoe vaker je een antwoord fout hebt, hoe vaker de vraag nogmaals zal worden aangeboden, totdat je het juiste antwoord hebt onthouden.

Bereik
De trainingsmogelijkheden bestaan uit multiple choice, de gevraagde kana of kanji aanklikken in de multiple choice lijst, de juiste grammaticale eenheid in een zin plaatsen en uit een lijst de juiste betekenis van een set basiswoorden kiezen. Deze woorden hebben te maken met bijvoorbeeld familie, eten en werk. Bunpo behandelt de volgende lesstof:

  • Japanse alfabetten Katakana & Hiragana
  • Getallen, in romaji, Hiragana en kanji
  • persoonlijke voornaamwoorden
  • partikels, welke functie deze in de zin hebben en op welke plek ze ingevuld moeten worden
  • vergelijkingen
  • antoniemen (woorden met tegengestelde betekenissen)
  • tijdsbepaling

Platform iOS & Android

Prijs Het basis-niveau is gratis, maar vervolglessen kosten maandelijks €8,49. Als je kiest voor een jaar- of zelfs levenslang abonnement, dan kost Bunpo €20,49 of €29,99

Conclusie

Bunpo is een gedegen app als je Japanse grammatica vanaf het allereerste beginnersniveau (N5) tot aan moedertaalsprekersniveau (N1) wil leren. Het Spaced Repetion Systeem (SRS) zorgt ervoor dat grammatica die je een tijdje geleden hebt geleerd, niet weg zakt. Wel is het het handig als je al een basis voor de Japanse zinsbouw hebt gelegd, aangezien deze niet expliciet wordt uitgelegd maar aan de hand van voorbeelden naar voren komt.

Bunpo BunpoBunpoBunpo

Meer informatie?  Getbunpo.comGeplaatst op door
Dit artikel maakt deel uit van de reeks Online Japans leren: Apps en taaltrainers van Katern: Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *