Doel Anki is een flashcards-programma waarin je – onder meer – Japanse woordenlijsten kunt importeren. Deze woordenlijsten (Hiragana of Katakana, Kanji of woorden en zinnen) worden door het programma geconverteerd tot flitskaarten. Tik een flitskaart aan, bedenk de betekenis en controleer je gedachte.
Native speaker Bij Anki hangt het er vanaf wie de woordenlijsten heeft ingesproken. Meestal doen moedertaalsprekers dit.
Karaktertraining Met Anki kun je naar hartenlust karakters oefenen. De app is zelfs vernoemd naar het Japanse begrip voor uit het hoofd leren; anki. Het is wel van belang om te weten dat de meeste beschikbare lijsten gemaakt zijn door liefhebbers en niet altijd nagekeken worden door moedertaalsprekers of een officiële (Japanse) instantie. Dat neemt niet weg dat de kwaliteit van de lijsten over het algemeen hoog is en niet onderdoet voor die van andere (betaalde) apps.
Bereik Het bereik hangt af van de aangeboden content op Anki-web. Het aanbod is erg ruim en varieert van de kana, kanji, vocabulaire en grammatica tot gesproken zinnen en dialogen. Er zijn zelfs lijsten met dialogen uit populaire anime en manga beschikbaar. De meeste lijsten zijn twee of drie jaar terug voor het laatst bewerkt, mede omdat Anki toen bekend werd bij een groter publiek. Het wil niet zeggen dat oudere lijsten slechter van kwaliteit zijn, de snelheid waarmee aanvullingen verschijnen is alleen wat omlaag gegaan. Die lijsten kun je helemaal zelf maken, Anki ondersteund het importeren van door komma’s gescheiden CSV-bestanden, waarbij je in de linker-kolom de vraag zet en in de kolommen rechts daarvan de antwoorden. Deze bestanden kun je gemakkelijk aanmaken, met bijvoorbeeld een spreadsheet-programma als Excel. Onder iedere individuele lijst op Ankiweb staan beoordelingen op basis van een duimpjes systeem en geven de gebruikers hun mening of aanvullingen op de content. Als je de lijst hebt gedownload en geopend met Anki, kun je de dagelijkse studielimiet instellen. Zo kun je tien kaarten per keer doornemen, maar ook vijftig opgaven doen als je een keer meer tijd hebt. Anki maakt net als Manabi Reader gebruik van “spaced-repetition”. Dit betekent dat wanneer je een vraag fout beantwoordt, je deze vraag binnen een minuut nog een keer krijgt. Als je de vraag goed hebt, wordt de vraag pas vier dagen later herhaald. Deze intervallen zijn overigens vrij in te stellen.
Platform Anki is crossmediaal: het bestaat uit componenten die op een aantal platforms tegelijk kunnen worden gebruikt. Je voortgang en gebruikte sets worden door Ankiweb centraal opgeslagen, zodat je op bijvoorbeeld op een iPad kunt beginnen en op je Android smartphone verder kunt gaan met studeren. Het is ook beschikbaar voor Windows, Mac en Linux-desktop computers en draait ook op computers met bescheiden capaciteiten.
Prijs Anki voor Android is gratis, Anki in de App store kost $24.99. De maker vraagt dit bedrag om het onderhoud en de ontwikkeling van toekomstige versies te kunnen bekostigen.
Conclusie
De grote kracht van Anki is dat de gemeenschap van gebruikers erg groot is en iedereen vrijelijk kan bijdragen. Ook is de interface sober maar overzichtelijk en heeft de maker ervoor gekozen om reclame weg te laten. De desktop versie maakt uit voorzorg backups van alle studiematerialen, zodat er bij een verkeerde synchronisatie met (je kiest er per ongeluk voor om de lokale bestanden op je computer te laten vervangen door de bestanden in je Ankiweb-account) geen man overboord is. Een ander groot voordeel van Anki is dat het oorspronkelijk is ontworpen om Japans te leren, maar inmiddels ook ondersteuning biedt om bijvoorbeeld Medische termen te leren, de namen van de Japanse provincies uit het hoofd te leren of om de basisbeginselen van algebra te leren. De beproefde spaced repetition en de beschikbaarheid van het programma op alle grote platformen, maakt dat Anki wat ons betreft de meest veelzijdige app is. Bovendien is de code waarmee Anki is geschreven open-source, zodat iedereen met programmeerkennis bij kan dragen aan de ontwikkeling van het programma.
Dit artikel maakt deel uit van de reeks Online Japans leren: Apps en taaltrainers van Katern: Japan