Superflat (2) – Aya Takano

In een eerder artikel schreef ik al over de postmoderne kunststroming ‘Superflat’, waarin anime, manga en 2D een prominente rol spelen. Takeshi Murakami, de oprichter van deze stroming, had al snel na zijn succes met Superflat besloten het voorrecht van kunnen leven van kunst te delen. Hij richtte in 2001 in zowel Japan als New York de ‘Kaikai Kiki Corporation’ op, met als belangrijkste doel het financieel ondersteunen en op weg helpen van een jongere generatie van kunstenaars. Eén van hen is Aya Takano.

Net zoals bij Murakami het geval is, valt de stijl van Takano in principe binnen het genre Superflat, maar eén enkele blik op haar kunstwerken is maakt al duidelijk dat ze toch in een andere stijl werkt dan Murakami. Bij beide kunstenaars zijn anime, manga en 2D de basis, maar waarbij Murakami werkt met opvallende kleuren en voornamelijk op de computer ontwerpt, werkt Takano met traditionelere materialen als acrylverf op doek. Hiermee weet ze zachte en vrouwelijke kunstwerken te creëren.

Opvallend zijn de altijd aanwezige personages die in haar creaties de toon zetten. Door deze (vaak) jonge meisjes op een androgyne manier te schilderen weet Takano een mysterieus gevoel over het opgroeien van kind tot volwassene op te wekken. Ze legt voornamelijk de nadruk op de adolescente periode en de seksuele overgang die daarmee gepaard gaat. In de meeste kunstwerken van Takano zijn de meisjes naakt of bijna naakt, terwijl ze zich in een futuristische omgeving begeven. Met hun zwarte ogen kijken ze de aanschouwer onschuldig aan. Deze meisjes hebben de volwassenheid nog niet bereikt, maar Takano weet daardoor juist een sensuele sfeer te creëren waarbij ze de aanschouwers weet te confronteren met hun gevoelens over hun eigen opgroeien.

Sinds ze is aangesloten bij de Kaikai Kiki Corporation heeft Takano meerdere malen een exhibitie in het buitenland gehad. De laatste was in 2011 in het Sieboldhuis in Nederland. Deze expositie is jammer genoeg al lang afgelopen. Wanneer de volgende expositie plaatsvindt is ook nog niet bekend, maar de kunstwerken van Aya Takano zijn juweeltjes in de Japanse postmoderne kunstwereld, die het waard zijn om een keer te bekijken.

Als je wil weten wanneer Takano weer enigszins in de buurt exposeert, of als je gewoon benieuwd bent geraakt naar haar kunst, dan kun je terecht op de website van de Kaikai Kiki Corporation.

Dit bericht werd geplaatst in Grafische kunst en getagd door Joleen Blom . Bookmark de permalink .

Over Joleen Blom

Dr. Joleen Blom is een postdoctoral researcher aan Tampere University in Finland. Ze haalde haar Ph.D. in Games aan de IT Universiteit in Kopenhagen waar ze een proefschrift schreef over dynamische game personages. Haar onderzoek richt zich op personages, games, en verwante media met een speciale focus op Japanese media en cultuur. Hiervoor studeerde ze Japanse Taal en Cultuur en Media & Performance Studies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *