Op het eerste gezicht lijkt Raine Sage een typisch vrouwelijk personage dat je voornamelijk vindt in Japanse Role Playing Games (JRPG). Als de voornaamste genezer (‘healer‘) in de groep zorgt zij ervoor dat de levensbalk van de vechtende partij aangevuld wordt, maar weet zelf bijna geen rake klappen uit te delen.
Healers in JRPG’s worden voornamelijk door vrouwelijke personages vertolkt en Raine is hier zeker geen uitzondering op. Tel daarbij op dat ze in eerste instantie een lerares was en zich later als moederkloek ontfermt over de groep personages waarmee je speelt. Daarmee is het rijtje stereotypische kenmerken van een healer in een JRPG is compleet. Echter, het is niet helemaal correct om Raine Sage klakkeloos als een stereotypische healer neer te zetten.
Wanneer Raine geïntroduceerd wordt aan het begin van de game, is zij de lerares van het hoofdpersonage Lloyd Irving. Bovendien is ze het moederfiguur van zijn beste vriend en haar kleine broertje, Genis Sage. Hoewel ze beweert volbloed elf te zijn, blijkt later dat zij en Genis eigenlijk half-elven zijn en hebben gelogen om zich tegen discriminatie te beschermen. Half-elven zijn niet geliefd onder zowel het menselijk als wel het elvenras, omdat ze eigenlijk geen van beide zijn.
Raine heeft zich, naast het verbergen van haar echte identiteit, ook altijd bezig gehouden met het terugvinden van haar geboorteplaats. Dit heeft er uiteindelijk onbewust voor gezorgd dat ze een obsessie heeft met oude ruïnes en een grote angst voor water. Hoewel ze meestal een kalme en intellectuele persoonlijkheid heeft, zorgt de aanblik van een ruïne of de open zee voor een totaal andere reactie. Zelfs als moederfiguur moet Raine het haar broertje behoorlijk lastig hebben gemaakt, want ze kan absoluut niet koken.
De game, Tales of Symphonia, waarin Raine voor het eerst geïntroduceerd wordt, is de vijfde game in de Tales of– series en was toentertijd (2003) de derde game die uiteindelijk vertaald werd naar het Engels en uitgebracht in Amerika en Europa. Deze serie stond op dat moment dus nog in zijn kinderschoenen waardoor de introductie van een personage als Raine vrij revolutionair was. Om even een vergelijking te maken, in de eerste game van de serie in 1995, Tales of Phantasia, was de healer, het meisje Mint, een verpleegstertje dat vaak over haar eigen voeten struikelde en vaak moest huilen. De healer in een Tales of– game is dus van 1995 tot 2003 behoorlijk veranderd, van een lieftallig verpleegstertje naar een ruïne-geobsesseerde docente. Het enige wat nu nog rest is kijken naar welke veranderingen het healer-personage in deze serie de afgelopen tien jaar heeft ondergaan.
Nog een grappig detail: Raine heet in het Japans Refill Sage om aan te geven dat zij de healer van de game is. In Europa en Amerika hebben ze haar naam vervolgens veranderd naar Raine, omdat een naam zoals Refill niet zou werken. Dit omdat de naam Refill ook meer als een naam klinkt vanwege het voor hen exotische aspect ervan (en mensen vaak niet weten wat het betekent). Andersom werkt dit natuurlijk ook: wij hebben vaak ook geen goed idee wat Japanse namen betekenen waardoor voor Japanners vreemde namen in onze oren normaal kunnen klinken.
1 juni 2014