Shinsekai Yori verkoopt niet

Waar het succes van een anime in de jaren ‘70 en ‘80 voornamelijk afhankelijk was van weergaloze verhalen – zoals Mobile Suit Gundam jarenlang heeft gedemonstreerd – is de interesse in zulke grote narratieven tegenwoordig nagenoeg verdwenen. Met name de ambitieuze serie Shinsekai Yori, gebaseerd op de gelijknamige roman van Yûsuke Kishi, weet niet meer dan enkele honderden dvd’s te verkopen. Aan de kwaliteit van studio A1 Productions ligt het niet: Sword Art Online, dat een seizoen eerder werd uitgezonden, domineert de lijst van verkoopcijfers met nagenoeg 26.000 verkochte blu-rays (naast 6.000 dvd’s).

shinsekai-yori1Ook in het overzicht van de meest populaire anime van dit seizoen onder het Japanse publiek bengelt Shinsekai Yori onderaan de lijst, samen met langlopende series als Fairy Tail, One Piece en Naruto. Met twee keer zoveel stemmen als nummer twee, Love Live!, voert Tomodachi ga Sukunai NEXT overduidelijk de boventoon in de lijst van seizoensfavorieten. Het gebrek aan populariteit van Shinsekai Yori, alsmede de meest recente verfilming van 5pb., Robotics;Notes, is te verklaren door het gebrek aan moe. Moe is de graadmeter van de aantrekkingskracht van personages, wat uitgebuit kan worden door het ‘opbouwen’ van een personage uit verschillende moe ‘elementen’, zoals antennehaar, een huishoudkostuum of een bepaalde haarkleur.

In tegenstelling tot Sword Art Online en Tomodachi ga Sukunai, die elk gebaseerd zijn op een light novel (een illustratierijke romansoort voor tieners), vindt Shinsekai Yori zijn oorsprong in de literaire wereld. Ondanks dat de vrouwelijke personages een gerokt kostuum gedragen, wordt er – in tegenstelling eerdergenoemde, moe-rijke anime – geen aandacht aan besteed. Ook homoerotische relaties inclusief de seks zelfs tussen zowel jongens als meisjes worden op natuurlijke, betekenisvolle en volwassen wijze gepresenteerd.

Kennelijk zit de meerderheid van het Japanse publiek daar niet op de wachten. Als we de lijsten mogen geloven, zijn het de incestueuze spanningen tussen broer en zus in huis of de androcentrische harems op school verpakt in vele badderscènes en de ogenschijnlijk verplichte strandaflevering waar menig anime-kijker op zit te wachten. Moe verkoopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *