Seichi 88 : de allerheiligste plaatsen voor de manga- en animeliefhebber

De Japanse uitgeverij Kadokawa nodigt wereldwijd anime- en manga fans uit om te stemmen op de beste 88 seichi uit de tienduizenden die er zijn. Seichi zijn ‘heilige’ plekken die te maken hebben met een manga of anime. Zo kunnen dit treinstations, scholen, tempels en andere alledaagse locaties zijn waarop plekken in manga of anime gebaseerd zijn. Maar ook de huizen van animators, mangaka en mangamusea. Het Ghibli-museum in Mitaka zal er vast en zeker op komen te staan, of de gigantische Gundam op Odaiba.

submitKadokawa’s Japan’s Anime Tourism 88-Stop Pilgrimage lijst wordt georganiseerd in samenwerking met Newtype, een Japans tijdschrift gefocust op anime. Manga (de Japanse striptekenkunst) en anime (films en series in manga-stijl) kennen wereldwijd miljoenen otaku (おたく, オタク), personen die meer of minder obsessief bezig zijn met anime en manga. Het is voor een groot aantal aankomend japanologen de belangrijkste reden om een studie Japanse talen en cultuur aan te gaan. Wie mee wil stemmen kan op deze website terecht.

Waarom 88 plaatsen?

Waarom 88 en niet 87 of 89 of bijvoorbeeld 100 of 10?
In het boeddhisme zijn dubbele getallen heilig en de Seichi 88 is dan ook – met een knipoog – gemodelleerd naar de Shikoku 88 – 八十八ヶ所巡り hachijūhakkasho-meguri – een pelgrimsroute van c.a. 1200 km, het Japanse equivalent van de tocht naar Santiago de Compostella. De tocht voert langs 88 tempels. Elk jaar zijn er ruim 150.000 pelgrims die de tocht afleggen, waarvan ongeveer 1000 te voet.

Tot het zover is: Manga Musea

Otaku op “bedevaart” naar hun heilige graal, kunnen al langer terecht in Mangamusea. We sommen een aantal belangrijke op, waarvan we aannemen dat ze ook op de definitieve Seichi 88 komen te staan.

mamyuKyoto International Manga Museum

www.kyotomm.jp/en/
Als je een echte fan bent van manga, kun je niet om dit museum in Kyoto heen. Het museum is gevestigd in een oude middelbare school, waardoor een vriendelijke sfeer ontstaat. Bij binnenkomst tref je een lounge aan, waar je rustig manga kunt lezen. Het museum beschikt over een collectie van maar liefst een half miljoen boeken. Aan leesvoer geen gebrek! Ook hebben veel Mangaka originele pagina’s gedoneerd. Die maken ook deel uit van de tentoonstelling. En als het lezen van de manga nog niet genoeg is, kun je ook deelnemen aan manga-tekenlessen!

Toegang: 800 yen
Bereikbaarheid: Vanaf uitgang No. 2 van het Karasuma-oike Station is het 2 minuten lopen.
Openingstijden: 10:00 – 18:00 uur
Adres: Tōkyō-to, Mitaka-shi, Renjaku 1 chōme 1-83

suginamiSuginami Animation Museum

sam.or.jp/english_home
In het stadsdeel Suginami in Tokyo zijn veel anime-studio’s gevestigd. Daarom is het Suginami Animation Museum hier gebouwd. De tentoonstellingen zijn hoofdzakelijk gericht op de geschiedenis van animatie in het algemeen en de geschiedenis van animatie in Japan in het bijzonder. Het is ook mogelijk om voor stemacteur te spelen, en bekende anime-series in te spreken!

Toegang: gratis
Bereikbaarheid: Het museum ligt op 20 minuten lopen van het Ogikubo Station
Openingstijden: 10:00-18:00 uur – Let op, het museum is dicht op maandag!
Adres: Tōkyō-to-Nerimaku, Uesugi 3-29-5, Suginamikaikan 3-kai

sailor-moonToei Animation Gallery

www.toei-anim.co.jp/tag/
Het stadsdeel Nerima in Tokyo kent ook een hoge concentratie anime-studio’s. Toei in het bijzonder is sinds het begin een grote naam in de Japanse animatie. Belangrijke series die ze hebben geproduceerd zijn onder meer Dragonball, Sailor Moon en de op dit moment erg populaire serie Pretty Cure. Ook in dit museum kun je de originele tekeningen van de manga bekijken.

Toegang: gratis
Bereikbaarheid: 15 minuten lopen vanaf het Oizumi Gakuen Station
Openingstijden: 9:30-17:00 uur – Let op, het museum is dicht op maandag
Adres: Tōkyō-to Nerimaku Tōdaisen 2-10-5

tokyo-anime-centerTokyo Animation Center

animecenter.jp/
Dit is één van de nieuwere anime-musea in Japan. Het ligt in het hart van Akihabara. Deze wijk staat bekend om zijn grote concentratie computer- en elektronica-winkels. In het museum komen enkele series aan bod, kun je in de huid kruipen van je favoriete karakter en is exclusieve merchandise uit de series te koop.

Toegang: gratis
Bereikbaarheid: 2 minuten vanaf het Yamanote Akihabara station
Openingstijden: 11:00-19:00 uur – Let op, het museum is dicht op maandag
Adres: Tōkyō-to Chiyodaku Sotokanda 4-14-1 Akihabara UDX-gebouw, vierde verdieping

PrintGhibli Museum Mitaka

www.ghibli-museum.jp/en/
Dit museum is gewijd aan het werk van Studio Ghibli, in het westen bekend van onder meer Spirited Away, Nausicaa en Mononoke-hime. Je kunt de werkkamer van Hayao Miyazaki bezichtigen en het productie-proces van de films aan de hand van tekeningen en storyboards volgen.

Toegang: 1,000 yen – Let op, de tickets moeten van tevoren gekocht worden. Ze zijn alleen te koop bij de Lawson’s Konbini (Convenience Store)
Bereikbaarheid: 15 minuten lopen vanaf het Mitaka station
Openingstijden: Je kunt kiezen om het museum om 10:00, 12:00, 14:00 of 16:00 binnen te gaan. Het is dicht op dinsdagen.
Adres: Tōkyō-to Mitaka-shi Shimo-renjaku 1 choume 1-83

doraemonFujiko F Fujio Museum

fujiko-museum.com/english/
Voor fans van de blauw anime-kat Doraemon is dit de plek waar je moet zijn. De “echte-dokodemo door”  en andere gadgets uit deze anime zijn te bewonderen in het museum. Er is ook een cafe waar je Dorayaki kunt eten en een souvenir-winkel waar alles dat met de serie te maken heeft te koop is. Het museum is trouwens vernoemd naar Fujiko F. Fujio, de tekenaar van Doraemon.

Toegang: 1,000 yen
Bereikbaarheid: Er rijdt een bus vanaf het Noborito Station
Openingstijden:  Je kunt kiezen om het museum om 10:00, 12:00, 14:00 of 16:00 binnen te gaan. Het is dicht op dinsdagen
Adres: Shinagawa-ken Kawasaki-shi Tamaku, Nagao 2 Chōme 8 ban 1 gō

Tenslotte

De Seichi 88 zal een lijst zijn van plaatsen in Japan. Ook de overheid ziet er wel wat in en hoopt aldus het wat jongere deel van de toeristen uit binnen- en buitenland nog wat meer aan te spreken. Het initiatief past uitstekend in de al langer lopende “Cool Japan” campagne.
Plaatsen in Japan. Dat betekent dus dat Kijkduin – de Pokémonhoofdstad van Europa – er niet bij zal staan. Kijkduin zelf is daar niet rouwig om.

4 gedachten over “Seichi 88 : de allerheiligste plaatsen voor de manga- en animeliefhebber

  1. Eén locatie die er wat mij betreft zeker op mag is het huis van Satsuki en Mei, uit Totoro! Ze hebben dat nagebouwd in Moricoro Park, vlakbij Nagoya. Het is exact nagemaakt en je kunt er zelfs in!

  2. Wie dit café van Hōtarō Oreki uit de serie Hyōka wil bezoeken moet niet afreizen naar Kamiyama, want deze plaats bestaat niet! Maar het bagpipecafé in Takayama, Gifu-ken, lijkt er als twee druppels water op. Hyōka (“bevroren dessert”) is een manga en later animeserie die gemaakt werd vanaf 2001 door Honobu Yonezawa. Yonezawa is zelf opgegroeid in Takayama en je ziet dan ook nog meer gebouwen en locaties uit zijn geboortestad terug in zijn fictieve Kamiyama.

  3. Afgelopen zomer is een tweede Pokémon Center megastore geopend in Sumida in het bij de Tokyo Skytree behorende Solamachi entertainment complex. Tokyo had er al één sinds 2014 in Ikebukuro. De nieuwe megastore heeft een eigen onderscheidend logo: Pikachu die Rayquaza berijdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *