Philo Ouweleen over Stories from Kameoka

Tot 20 februari 2020 is Stories from Kameoka te zien in VOX-POP Amsterdam. In dit artikel vertelt Philo Ouweleen over de totstandkoming van dit kunstproject.

kameoka

Begin 2019 startte ik het kunstproject ‘Stories from Kameoka’. Ik was op zoek naar een project waarbij ik mijn passie voor Japan en kunst kon combineren. Van jongs af aan teken en schilder ik en heb ik een interesse in kunst. Mijn fascinatie voor Japan begon op de basisschool en escaleerde tot een studie Japanologie aan de Universiteit van Leiden met de specialisatie kunst en media.

In mijn creatieve uitspattingen vind je mijn obsessie met Japan ook weer terug, zo kenmerkt mijn visuele stijl zich door contourlijnen en vlakheid, waarbij ik mij laat inspireren door Japanse houtsneden, strips en animatie. Ik besloot dit verder uit te diepen en een project te starten in Japan. Zo kwam ik begin 2019 terecht in Kameoka, een kleine plaats op 30 minuten rijden van het welbekende Kyoto. Met vier andere kunstenaars verbleef ik, als artist in residence in Artists’ Retreat no-mu. 

We bekeken en ontdekten Kameoka allemaal op onze eigen manier. We verwerkten onze indrukken en ontmoetingen en maakten op locatie en terug thuis werk waarin we op deze ervaringen probeerden te reflecteren. Ik ben ontzettend blij dat ik het project nu in een tentoonstelling kan laten zien. 

Portretten en landschappen

Zeven schilderijen en teksten vormen het project, waarbij tekst en beeld op elkaar aansluiten. Vier portretten in aquarel vertellen het persoonlijke verhaal van Anna Namikawa, Go Naito, Fumiko Nabika en Yasuhito Shimizu. Wat is hun relatie met Kameoka? Sommigen zijn geboren in Kameoka, anderen later in hun leven naar deze plaats verhuisd. En wat voor mensen zijn zij? Anna Namikawa (hiernaast afgebeeld) zegt daarover het volgende:

‘’Many people think that there is nothing fun or interesting in Kameoka. But for me there is a charm to places where there seems to be nothing.”

Openhartig delen zij hun verhalen, die behalve persoonlijk en intiem ook universele vraagstukken kennen. Hoe stippel je bijvoorbeeld je carrièrepad uit als een jongvolwassene en vind je je plek? Hoe gaan kleine steden om met stedelijke migratie?

Daarnaast schilderde ik ook drie landschappen in gouache, waar ik ook teksten bij schreef: VastnessAbandoned Building en Tranquility.

Alledaags ruraal Japan 

Met dit project wil ik een beeld geven van Kameoka. Door middel van de portretten, verhalen en landschappen, illustreer ik ook de charmes en uitdagingen waar niet alleen Kameoka mee worstelt, maar die vele kleine Japanse steden kennen. Zo gaat het schilderij Abandoned Building over het verschijnsel van akiya: leegstaande huizen in Japan. Momenteel zijn dat er maar liefst 10(!) miljoen en naar schatting is in 2033 een derde van alle huizen in Japan onbewoond.

kameoka

Ik raakte in gesprek met inwoners die Kameoka bestempelden als ‘niets speciaals’ en als een ‘gewone doorsnee Japanse stad’. Tegelijkertijd ontdekte ik ook een stad vol natuur, traditie en cultuur. Zo ontdekte ik door dit project ook de schoonheid van het alledaagse. Ik hoop met ‘Stories from Kameoka’ een beeld te geven van Japan dat afwijkt van de iconische hoogtepunten die vaak domineren in de presentatie van hedendaags Japan, door persoonlijke en intieme verhalen te vertellen over het alledaagse rurale Japan.

Met dit project was ik zoekend naar de vorm waarin de verhalen en beelden optimaal tot hun recht kwamen. In de tentoonstelling ‘Stories from Kameoka’ zijn de zeven schilderijen bijeengebracht en kan je delen van de verhalen lezen.

Kunstboek ‘Stories from Kameoka’

kameoka

Daarnaast heb ik een kunstboek gemaakt waarbij alle verhalen in hun geheel te lezen zijn. Het tweede deel van het boek is een persoonlijk verslag dat ik schreef tijdens mijn verblijf in Kameoka, vergezeld van foto’s. De grafische vormgeving werd, met engelengeduld, gedaan door Michael Tjia. 

Het boek is te zien en wordt verkocht bij de tentoonstelling. Het is ook te koop via de website van Philo Ouweleen.

‘Stories from Kameoka’ is tot 20 februari 2020 te zien in VOX-POP Amsterdam. Open van maandag tot donderdag van 10:00-17:00; toegang is gratis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *