Osozaki no Himawari en de vergrijzing van het Japanse platteland

In 2013 zond de Japanse televisiezender Fuji TV een populaire serie, Osozaki no Himawari (‘Laatbloeiende Zonnebloem’), uit. Gedurende tien afleveringen volgt de kijker het dagelijkse leven van zeven jongeren in een Japans plattelanddorpje. Het interessante daaraan: de serie schetst een duidelijk beeld van diverse maatschappelijke problemen, waaronder het leeglopen van het Japanse platteland en de arbeidsonzekerheid in de hoofdstad.

Osozaki no Himawari draait om Jotaro Kaidara, een man van eind twintig die in Tokyo woont met zijn vriendin, en na zijn studie vast is blijven zitten in baantjes met tijdelijke contracten. In de eerste aflevering verliest hij in één keer zowel zijn baan als zijn vriendin. Daarom besluit hij te verhuizen naar een plattelandsdorpje in het zuiden van Japan. Daar assisteert hij de lokale overheid bij een initiatief om de regio te revitaliseren. De serie volgt zijn dagelijkse leven, samen met dat van zes andere jongeren, in een gebied waar de oude inwoners voor grote uitdagingen staan.

Duizenden plattelandsdorpjes in Japan kampen al jaren met vergrijzing. Sinds begin jaren ’80 zien de inwoners van deze dorpen hun jongeren verhuizen naar de grote steden van Japan. Deze jongeren vinden het plattelandsleven saai, en gaan naar steden als Tokyo en Osaka om er te studeren en carrière te maken. Het gevolg: het platteland van Japan loopt leeg en vergrijst. Zo was bijvoorbeeld de gemiddelde leeftijd van een Japanse landbouwer in 2011 al 65,8 jaar. Door deze trend vervallen de rijstvelden, worden lokale scholen en winkels gesloten, en raken ziekenhuizen onderbemand.

Dat schetst Osozaki no Himawari duidelijk: Jotaro helpt een oudere man met het oogsten van zijn rijstveld, en de inwoners worstelen met het feit dat ze hun winkels moeten sluiten. Ook zie je dat de jongeren het dorpje ontvluchten om ergens anders te gaan studeren.

Maar net als Jotaro zijn er tegenwoordig ook jongeren die het omgekeerde doen en van stad naar platteland terugkeren. Voor hen is er in de grote stad geen vaste baan en zekerheid, waardoor ze hun kansen op het platteland gaan beproeven. Zij worden hierdoor mede aangemoedigd door lokale overheden, die met initiatieven komen om hun dorp nieuw leven in te blazen. Ook dat is in de serie te zien. Ze promoten hun dorpje onder meer als toeristische bestemming voor drukke stadsmensen, of door leegstaande gronden goedkoop weg te geven.

Osozaki no Himawari laat zo een paar van de grote uitdagingen zien waar de Japanse samenleving zich mee geconfronteerd ziet. En dat tegelijkertijd met een verhaal over laatbloeiende jongeren als leidraad!

2 gedachten over “Osozaki no Himawari en de vergrijzing van het Japanse platteland

  1. Interessant artikel. Omdat deze over de vergrijzing gaat vroeg ik mij persoonlijk wat af: ik doe mijn profielwerkstuk over de vergrijzing van Japan en vroeg me af of jullie toevallig bronnen (websites/geschreven materiaal) hiervoor weten? Leuk informatief blog trouwens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *