Osaka bezoek je omdat je vliegtuig daar landt, omdat het een gezellige winkelstad is, met kilometers overdekte passages. Omdat zoveel Japans streetfood daar allemaal geboren is en geperfectioneerd wordt. Omdat de bevolking er wat laconieker overkomt dan in Tokyo. Osaka staat niet bepaald bekend om zijn keur aan tempels en schrijnen. Is ook lastig met Kyoto en Nara als buren. Maar als je door Dotonbori winkel-wandelt, doe dan even één stap opzij en bezoek de piepkleine Hōzenji tempel.
Osaka is neon. Paars, roze en Glico-man-blauw. Osaka kleurt rood door de talloze uithangborden met fluitende inktvissen die je uitnodigen om takoyaki te komen eten, rood door de mechanisch scharende reuzenkrabben tegen de gevels. Het schreeuwende geel komt van de huizenhoge bierreclame op Ebisubashi, de brug over het Dōtonbori-kanaal. Wie al die kleurenpracht uiteindelijk even zat is, verlangt naar groen. Diep mosgroen. Er is één plekje waar je terecht kunt: De Hōzenji-tempel is een miniatuur schilderachtig tempeltje met volledig groen bemoste beelden, verborgen in de wirwar van straten en steegjes tussen Dōtonbori en de winkelcentra van Namba. Als je door de tempelpoort gaat, verlaat je de drukte en stap je in het verleden. Vooral in de avond wanneer de lantaarns worden aangestoken, heeft Hōzenji een heel speciale, vredige en magische sfeer.
Historie
De tempel werd in 1637 gevestigd en besloeg oorspronkelijk een veel groter gebied. Rond de tempel werden meer en meer kraampjes en theehuizen gebouwd om voedsel en verfrissingen te verkopen aan pelgrims die de tempel bezochten en de wijk Namba groeide uiteindelijk uit tot een populair gebied voor eten en entertainment als kabukitheater. Namba is afgeleid van de oorspronkelijke naam voor de stad: Naniwa. Het beroemde centrum voor eten en vermaak is gebleven, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit hele gebied inclusief de tempel volledig verwoest door een bombardement. Eén tempelbeeld heeft het echter overleefd en heeft een bescheiden nieuw onderkomen gekregen in het hart van het voormalige tempelcomplex.
De overlever van het bombardement was Fudo, de boeddhistische god van wijsheid en vuur. Hij is de belangrijkste godheid van de Myō-ō, ofwel de vijf grote koningen van wijsheid. Fudo (Acala in Sanskriet, ‘de Onverzettelijke’) wordt aangeroepen voor bescherming gedurende gevaarlijke tijden en het kan dan ook geen kwaad om dat bij aanvang van een nieuw en geologisch en geopolitiek onzeker jaar dan ook maar onmiddellijk te doen. Fudo wordt afgebeeld zittend op een lotustroon, omringd door vlammend vuur. Hij heeft een zwaard in zijn rechterhand om mensen van hun materiële eigendom te scheiden – echte wijsheid dus – en een touw in zijn linkerhand dat gebruikt wordt om demonen mee vast te binden.
Fudo is normaal een felle rakker, zie bijvoorbeeld zijn beeltenis in de Naritasan. De Fudo van Hōzenji is behoorlijk milder want nagenoeg onherkenbaar omdat hij van top tot teen door weelderig mos is bedekt. Alleen de krans van vuur om zijn gestalte is nog zichtbaar. Het zwaard is een groene kolom en het koord in de andere hand een reliëf op het mos. Naar verluid deed 80 jaar geleden een dame een wens en zette deze kracht bij door water over het standbeeld te sprenkelen. Toen haar wens uitkwam, volgde iedereen haar voorbeeld. Als gevolg hiervan is het beeld nu volledig bedekt met een centimeters dikke laag wuivend mos en heeft het de bijnaam “Mizukake-Fudo” of “Spetterend Water Fudo”. Fudo wordt geflankeerd door twee kleinere maar even groene beeltenissen van zijn bedienden Kongara en Seitaka. Bij een bezoek aan Hōzenji hoef je niet zoals bij andere tempels in Japan muntgeld in een offerblok te werpen, maar wordt van je verwacht dat je Fudo, Kongara en Seitaka nat houdt. Lepel water over hun hoofden en houd je niet in.
Tempelcomplex
Van een tempelcomplex zoals we dat bij de meeste tempels en schrijnen in deze reeks beschrijven is geen sprake. Na de oorlog werd het oorspronkelijk tempelterrein ingekrompen en heringericht met winkelcentra. Het beeld van Fudo werd omringd door steegjes en straatjes en volledig aan het oog onttrokken. Osaka heeft nu vermoedelijk de langste overdekte shoutengai of winkelpassages van de wereld. Je kunt kilometers lang schuifelen en struinen door de drukte van passages als Shinsaibashi-suji en Ebisubashi-suji, en je vindt er alles dat je nodig hebt. Behalve dan spiritualiteit en rust.
Het tempeltje wordt betreden via een steeg, het overblijfsels van wat eens een brede sando of toegangsweg moet zijn geweest. De bescheiden toegangspoort of sanmon, ben je onderdoor zonder dat je het in de gaten hebt. Het complex bestaat uit twee delen: een perk met daarin het standbeeld van Fudo met zijn beide dienaren en aan de overkant van de steeg de Mizukakefudoson, een overdekte kleine hal, vanaf de zoldering volgehangen met papieren lantaarns. Hier vind je ook het loket waar je jouw tempelstempel of goshuin kunt laten toevoegen aan je verzameling en waar je ema, omamori en andere amuletten kunt meenemen tegen een kleine vergoeding.
Adres en bereikbaarheid
1 Chome-2-16 Namba, Chuo Ward, Osaka, 542-0076, Japan
Klik op de Googlemap hiernaast voor een virtuele rondwandeling.
De Hōzenji-tempel ligt op 4 minuten lopen van het metrostation Namba en op 6 minuten van het metrostation Nipponbashi. De tempel is goed verborgen, dus we verklappen hoe je deze toch zult kunnen vinden. Neem vanaf de Ebisubrug over het Dotonborikanaal de overdekte Ebisubashi-suji winkelpassage. Verlaat bij de eerste straat links de passage en loop deze uit, steek over en betreed de Hozenji-Yokocho. Meteen rechts ga je een steegje in en tref je de oase van onze groene vriend.
Het belang van Hōzenji
De reeks tempels en schrijnen op Katern: Japan is een hommage aan vermaarde tempelcomplexen in Japan. Ze zijn zonder uitzondering groot(s), eeuwenoud en tonen een keur aan ongeëvenaarde architectonische hoogstandjes en kunstschatten. Het zijn monumenten die in het dagelijks leven van de Japanners nog steeds een grote rol spelen. De cultuur van Japan op zijn best verbeeld. Hōzenji is zo beschouwd maar een schamel, weggestopt postzegeltje, maar in vroeger tijden is de tempel dé katalysator geweest voor de huidige drukte van de stad. Wie de tempel bezocht wilde daarna ook gevoed en vermaakt worden. Welnu, dat kan nog steeds, uitbundig! Hōzenji wordt alleen al daarom door de winkeliers van Namba nog altijd zeer gewaardeerd en ook de toerist kan er tussen het mos even bijkomen. Van harte aanbevolen.
Meer informatie
De officiële website van Hōzenji is alleen in het Japans beschikbaar, maar bevat prachtige foto’s van dit bijzondere monument.