Nunchakudō: een veelzijdige krijgskunst

Nunchakudō is een krijgskunst volledig gebaseerd op de nunchaku. Twee met elkaar door koord of schakels verbonden korte stokken, die we onmiddellijk associëren met Bruce Lee of recenter, met de Ninja Turtles. In de dojo sport blijken de nunchaku verrassend veelzijdig inzetbaar. We gaan graag in op de verschillende disciplines en ‘breken een lans’ voor deze nog niet zo heel bekende vorm van sport.

De nunchaku bestaat al duizenden jaren. Zowel in China als Japan kwamen varianten van dit instrument voor en de meest bekende theorie luidt dat het wapen is geïnspireerd op de dorsvlegel in het boerenbedrijf. Een steel met ijzeren oog, een slaghout en de verbinding tussen beide wordt gebruikt om rijst- of graankorrels uit de aren te slaan. Het kaf van het koren te scheiden. Een andere theorie is dat de oorsprong ligt in het oorspronkelijk houten bit om paarden mee in bedwang te houden.

Geen van beide theorieën is bewezen, het woord nunchaku kent zijn oorsprong in de taal van Okinawa, het bekendste van de Ryukyu-eilandarchipel. Met dit gebied lijkt het istrument nog de grootste connectie te hebben. Het is ook vandaag nog steeds een belangrijk onderdeel van het Okinawaanse kobudo of kobujutsu.

In het Westen werd de nunchaku pas bekend in de jaren ‘70 door de films van Bruce Lee, waarin hij op spectaculaire wijze het instrument gebruikte. Eind jaren ’80 werd Ninja Turtle Michelangelo ambassadeur van de nunchaku. 

Aan het eind van jaren ’80 werd de sportdiscipline nunchaku-dō opgericht door de Nederlander Milco Lambrecht, beoefenaar en auteur van Nunchaku : van verboden wapen tot erkende sport . De World Nunchaku Association (WNA) schrijft het gebruik voor van speciaal ontwikkelde veiligheidsnunchaku’s waardoor een veilig(er) gebruik van het instrument mogelijk werd en hier ook mee gespard kon worden. Met een houten of metalen nunchaku is dat te gevaarlijk. 

Verschillende disciplines

Als volwaardige sport kent nunchaku-dō een drietal verschillende disciplines. Deze zijn ook van toepassing op de (internationale) toernooien die regelmatig worden georganiseerd.  

Kata: een onderdeel wat ook aanwezig is bij veel andere vechtsporten, waarbij de deelnemers een vastgestelde vorm lopen. De wat meer traditionele technieken en bewegingen worden hierbij gebruikt. 

Freestyle: dit is een artistieke vorm op muziek. Hierbij spelen creativiteit, spektakel en budo-spirit een grote rol. De technieken die hierbij gebruikt worden hebben minder martiale waarde, maar tonen wel een een grotere mate van controle van het instrument en ze hebben een hoge amusementswaarde. 

Kumite: een één op één gevecht met de nunchaku. Belangrijk om te vermelden is dat dit een semi-contact sport is: een vorm van sport tussen tweetallen, waarbij de deelnemers elkaar licht raken en waarbij de nadruk ligt op techniek en snelheid, in plaats van op kracht. Het meer bekende karate, kendo, het Koreaanse taekwondo en het schermen horen ook tot de semi-contactsporten. Door het gebruik van de WNA veiligheidsnunchaku’s en gezichtsbeschermers zoals ook bij schermen en kendo, is het mogelijk om een dergelijk gecontroleerd gevecht te creëren.

Veelzijdigheid

Hoewel het een volwaardige sport is en er deelgenomen kan worden aan toernooien is nunchaku-dō veel meer dan een krijgskunst. De complexiteit van de nunchaku zorgt er ook voor dat het een zeer divers instrument is. In tegenstelling tot veel andere krijgskunsten kan er uitstekend individueel getraind worden. De beoefening is bevorderend voor de motoriek en de oog hand coördinatie. Daarnaast kan het ook een therapeutische werking hebben op de armen, schouders en rug van de beoefenaar. Het is daarmee ook een geschikte sport voor personen die normaliter minder affiniteit hebben met krijgskunsten. 

Wereldwijd

Inmiddels wordt de sport al lang niet meer alleen in Nederland beoefend, maar heeft de World Nunchaku Association (WNA) studenten in meer dan 40 landen. De sport wordt in de meeste landen (nog) niet grootschalig beoefend en daardoor is het moeilijk voor leerlingen om in hun regio een dojo te vinden waar de sport wordt gedoceerd. Hierdoor, én ingegeven door de Covid-pandemie waar geruime tijd geen contact (zélfs geen semi-contact) mocht plaatsvinden, is een volledig online programma ontwikkeld om toch de sport te kunnen introduceren in gebieden waar deze nog niet aanwezig is. Tot op heden heeft dit voor een zeer positief resultaat gezorgd en leerlingen aangetrokken in veel nieuwe landen. Ofschoon de nunchaku haar oorsprong heeft in Okinawa, is Japan één van de landen waar de sport nunchaku-dō nog niet wordt beoefend.

Otto Koedooder, alumnus Talen en Culturen van Japan, speelt een grote rol in de verspreiding van deze sport wereldwijd. Als houder van de 5e dan in de sport, lid van het wereldwijde bestuur en de internationale graden commissie zet hij zich om deze sport groter te maken.

Nieuwsgierig geraakt?

Mogelijk is er een dojo in uw regio. Het is ook mogelijk om onder begeleiding deze sport vanuit het eigen huis te leren als online zelfstudie programma, inclusief certificering.

Neem contact op via nunchakuathome@gmail.com voor meer informatie.

Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagd , door Otto Koedooder . Bookmark de permalink .

Over Otto Koedooder

Otto Koedooder, alumnus Talen en Culturen van Japan, speelt een grote rol in de verspreiding van nunchaku-dō wereldwijd. Als houder van de 5e dan in deze sport, lid van het wereldwijde bestuur en de internationale graden commissie zet hij zich om deze sport groter te maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *