Al meer dan tien jaar oud, maar de afgelopen tijd explosief aan populariteit aan het winnen: Pecha Kucha, dat letterlijk vertaald ‘prietpraat’ betekend. Pecha Kucha is een stijl van presenteren waarbij de spreker niet langer dan twintig seconden per dia mag spreken. Zo wordt voorkomen dat het publiek langzaam in slaap sukkelt, wanneer de verteller steeds verder verdwaald raakt in zijn eigen tekst.
Pecha Kucha is simpel van opzet: sprekers krijgen zes minuten en 40 seconden (twintig keer twintig seconden) om hun punt te maken. Het is daarbij de bedoeling dat er bij het wisselen van een dia wordt overgeschakeld naar een nieuw onderdeel binnen de presentatie.
In tegenstelling tot wat je op basis van de naam zou verwachten, is Pecha Kucha echter net zo Japans als sudoku. Het principe werd namelijk in 2003 bedacht door Astrid Klein en Mark Dytham, twee in Tokyo woonachtige architecten. Pecha Kucha werd oorspronkelijk bedacht om creatievelingen naar de expositieruimte van Klein en Dytham’s architectenbureau in uitgaansdistrict Roppongi te lokken. Daar wist de stijl van presenteren binnen korte tijd enorm aan populariteit te winnen, want in 2004 waaide Pecha Kucha over naar Europa. Volgens de meest recente tellingen werden er tot nu toe in 700 steden wereldwijd Pecha Kucha-avonden gehouden.
Waar zo’n presentatie dan over moet gaan? Dat maakt eigenlijk niet uit, al waren het aanvankelijk vooral sprekers uit de creatieve hoek (ontwerpers, architecten, fotografen en kunstenaars) die een presentatie gaven. Tegenwoordig is dat zeker niet meer zo, zo leert de officiële website, waar sprekers hun presentaties kunnen uploaden en op die manier aan een nog groter publiek ten gehore kunnen brengen. Daarbij valt op dat niet iedereen het principe al even gewend is – de tijdslimiet werkt sommige sprekers hoorbaar op de zenuwen – maar op deze manier is het wel mogelijk om feedback van andere gebruikers te krijgen en al doende beter te worden.
Toch is er binnen de strakke regels van het principe nog voldoende variatie mogelijk, zo blijkt uit de vele presentaties op de site. Neem bijvoorbeeld onderstaande presentatie, die door twee sprekers in twee talen (Japans en Engels) wordt gegeven.
En zo staat de hele site vol met verrassende, ontroerende of leuke presentaties. Zeker de moeite van het beluisteren waard. Als je geïnspireerd bent geraakt, is het de moeite waard om de site van Pecha Kucha Leiden in de gaten te houden: daar kun je zien waar en wanneer de eerstvolgende avond georganiseerd zal gaan worden. Veel succes!
24 maart 2014