Made in Japan: de rijstkoker

Rijst is zonder twijfel het nationale voedsel van Japan. Ieder huishouden bezit dan ook een rijstkoker. Jaarlijks gaan maar liefst zes miljoen exemplaren over de toonbank. Hoewel men ook in andere Oost-Aziatische landen de maaltijd bereidt met het apparaat, is het nergens zo goed ontwikkeld als in Japan. Hieronder volgt in grote lijnen welke ontwikkelingen de rijstkoker doormaakte.

rice-cooker-1De rijstkoker komt in 1955 op de markt. Tot dan toe kookt men de rijst meestal op een houtvuur, waardoor het regelen van de temperatuur erg lastig is. Gelukkig zorgt het nieuwe apparaat voor een nauwkeurigere temperatuurregeling en een flinke tijdsbesparing. Het is niet meer nodig om eerst het hout op te stoken en de gebruiker houdt meer tijd over voor andere taken in het huishouden.

In 1960 breekt de volgende fase in de ontwikkeling van de rijstkoker aan, want dan wordt het mogelijk om de kooktijd in te stellen en de gekookte rijst ook warm te houden. Door deze nieuwe opties wordt de rijstkoker pas echt onderdeel van het standaardgereedschap in de Japanse keuken.

In 1979 zetten de fabrikanten weer een stap voorwaarts, en wordt een computer geïntegreerd in het apparaat. Het kookproces van de rijst verloopt zo veel nauwkeuriger en als de rijst te warm dreigt te worden, grijpt de computer automatisch in. Op deze manier verandert de rijstkoker van een apparaat dat alleen rijst kan opwarmen, tot een apparaat dat de rijst op zeer delicate wijze kan klaarmaken.

Het apparaat lijkt nu een heel eind af te zijn, maar de techniek schrijdt voort. In 1988 komt de eerste rijstkoker met inductie-functie op de markt. In het apparaat zit een spoel die een magnetisch veld genereert. Daardoor kan de wand van de rijstkoker veel geleidelijker verwarmd worden, zodat de rijst overal goed gaart. In de jaren daarna vinden nog ontwikkelingen plaats als een met diamantpoeder beplakte kookwand voor betere warmtegeleiding, nog nauwkeuriger afgestelde kookprogramma’s en programma’s om plakrijst te kunnen maken.

Ook in Nederland burgeren de rijstkokers langzaam maar zeker in. De betere toko is de plek om hem aan te schaffen. Zelfs in de meest eenvoudige vorm staat het gereedschap garant voor een goede rijst. Nooit meer aangebrande klompen of onbedoeld kleffe rijstebrij. (Japanse plakrijst is werkelijk iets geheel anders.) Alle aandacht kan naar het bereiden van het gerecht waar de rijst mee gegeten wordt. Uw beste vriendje in de keuken past op de rijst.

Print Friendly, PDF & Email

1 gedachte op “Made in Japan: de rijstkoker

  1. Haha leuk om te lezen want heb namelijk een rijstkoker 😀 Idd een zeer handig apparaat, de rijst kookt nooit aan en nu kan je je op andere onderdelen van een gerecht richten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *