Rijst is zonder twijfel het nationale voedsel van Japan. Ieder huishouden bezit dan ook een rijstkoker. Jaarlijks gaan maar liefst zes miljoen exemplaren over de toonbank. Hoewel men ook in andere Oost-Aziatische landen de maaltijd bereidt met het apparaat, is het nergens zo goed ontwikkeld als in Japan. Hieronder volgt in grote lijnen welke ontwikkelingen de rijstkoker doormaakte.
De rijstkoker komt in 1955 op de markt. Tot dan toe kookt men de rijst meestal op een houtvuur, waardoor het regelen van de temperatuur erg lastig is. Gelukkig zorgt het nieuwe apparaat voor een nauwkeurigere temperatuurregeling en een flinke tijdsbesparing. Het is niet meer nodig om eerst het hout op te stoken en de gebruiker houdt meer tijd over voor andere taken in het huishouden.
In 1960 breekt de volgende fase in de ontwikkeling van de rijstkoker aan, want dan wordt het mogelijk om de kooktijd in te stellen en de gekookte rijst ook warm te houden. Door deze nieuwe opties wordt de rijstkoker pas echt onderdeel van het standaardgereedschap in de Japanse keuken.
In 1979 zetten de fabrikanten weer een stap voorwaarts, en wordt een computer geïntegreerd in het apparaat. Het kookproces van de rijst verloopt zo veel nauwkeuriger en als de rijst te warm dreigt te worden, grijpt de computer automatisch in. Op deze manier verandert de rijstkoker van een apparaat dat alleen rijst kan opwarmen, tot een apparaat dat de rijst op zeer delicate wijze kan klaarmaken.
Het apparaat lijkt nu een heel eind af te zijn, maar de techniek schrijdt voort. In 1988 komt de eerste rijstkoker met inductie-functie op de markt. In het apparaat zit een spoel die een magnetisch veld genereert. Daardoor kan de wand van de rijstkoker veel geleidelijker verwarmd worden, zodat de rijst overal goed gaart. In de jaren daarna vinden nog ontwikkelingen plaats als een met diamantpoeder beplakte kookwand voor betere warmtegeleiding, nog nauwkeuriger afgestelde kookprogramma’s en programma’s om plakrijst te kunnen maken.
Ook in Nederland burgeren de rijstkokers langzaam maar zeker in. De betere toko is de plek om hem aan te schaffen. Zelfs in de meest eenvoudige vorm staat het gereedschap garant voor een goede rijst. Nooit meer aangebrande klompen of onbedoeld kleffe rijstebrij. (Japanse plakrijst is werkelijk iets geheel anders.) Alle aandacht kan naar het bereiden van het gerecht waar de rijst mee gegeten wordt. Uw beste vriendje in de keuken past op de rijst.
8 mei 2014
Haha leuk om te lezen want heb namelijk een rijstkoker 😀 Idd een zeer handig apparaat, de rijst kookt nooit aan en nu kan je je op andere onderdelen van een gerecht richten
ik ben eigenlijk heel erg benieuwd welke rijstkoker jij aanraad in nl?
mvg susanna
Hoi Susanna, bedankt voor je vraag! Eigenlijk is geen enkele rijstkoker die je bij de toko aanschaft een miskoop. Ze zijn eenvoudig, maar het geheim zit vooral in de bereidingswijze. Wanneer je Japanse rijst gaat koken gebruik je de verhouding 1 deel water – 1 deel rijst. Een kopje rijst krijgt dus 1 kopje water. Doe de rijst in een vergiet en spoel deze minstens drie maal goed met koud water. Daarna doe je de rijst in de rijstkoker, voeg je het water toe en laat je dit minimaal een uur staan zonder dat je de koker aanzet. Als je de rijst goed gewassen hebt, blijft het water helder en zal de rijst al wat water opzuigen. Daarna kan de koker aan en deze schakelt – hoe goedkoop ook – automatisch om van koken naar warmhouden. Let wel, tijdens het koken moet je NIET roeren! Als je het helemaal Japans wilt aanpakken schep je de rijst dan over in een houten bak en kun je deze rullen. Japanse rijst moet echter wel een beetje plakkerig blijven anders is deze niet met stokjes te eten.