Leestip: Nederlands-Japans kinderboek Barry & Bu

Begin november verscheen Barry & Bu, een prentenboek van de hand van muzikant Pepijn Lanen, illustrator Steven van Lummel en kunstenaar Kentaro Okawara. Die Nederlands-Japanse samenwerking uit zich niet alleen in de tekeningen: het boek bevat zowel Nederlandse als Japanse (en Engelse) tekst.

Barry & Bu is een kleurrijk vormgegeven prentenboek, dat gaat over een jongen, Bu, en zijn beste vriend, ‘zeehondleeuw’ Barry. Samen beleven de twee uitzonderlijke vrienden de leukste avonturen. Ze spelen samen, eten samen en gaan op avontuur – zoals het goede vrienden betaamt. Het is dan ook niet geheel toevallig dat een boek over reizen, eten en vriendschap tot stand kwam tijdens een reis die de drie vrienden Lanen, Van Lummel en Okawara samen door Japan maakten. Met het boek willen ze laten zien dat echte vriendschap eindeloos is, vrienden bereid zijn om over elkaars zwakke plekken heen te kijken, en creativiteit geen grenzen kent.

Nederlands-Japans

Dat is letterlijk te nemen, want het boek is het gevolg van een Nederlands-Japanse samenwerking. Pepijn Lanen is beter bekend als Faberyayo, en in die hoedanigheid onderdeel van de bekende popformaties ‘De Jeugd van Tegenwoordig’ en ‘Le Le’. Daarnaast schreef hij een korte verhalenbundel, columns voor NRC, het Parool, en Vogue en twee romans. Steven van Lummel studeerde af als kunstenaar aan de KABK en was ‘Artist in Residence’ in New York, Tokyo en in Het HEM Zaandam. De Japanse kunstenaar Kentaro Okawara staat bekend om het samenbrengen van boeken en kunst. Zijn kleurrijke werk bestaat uit vele motieven en patronen. Sinds zijn afstuderen aan het College of ArtsTokyo Polytechnic University in 2011 bracht Okawara vijf kunstboeken uit en exposeerde hij onder meer in Tokyo, Seoul en Portland. 

Voor kinderen én volwassenen

Hoewel Barry & Bu in eerste instantie natuurlijk gericht is op kinderen, mogen volwassenen het ook met een gerust hart openslaan. Pepijn Lanen zegt daar zelf het volgende over: “Ik wilde graag iets maken wat mijn kinderen ook meteen kunnen begrijpen – en niet hoeven te wachten tot ze ouder zijn – maar ook een beetje lachen is voor niet-kinderen.”

Barry & Bu
Pepijn Lanen, Steven van Lummel & Kentaro Okawara
48 pagina’s
Utmost Upmost, 2019
9789082667615

Een gesigneerd exemplaar winnen?

De redactie van Katern: Japan mag een door Pepijn Lanen en Steven van Lummel gesigneerd exemplaar van het prentenboek uitdelen! Wat moet je daarvoor doen?

1) Volg Katern: Japan op Facebook en/of Twitter
2) Deel daar vervolgens jouw mooiste/leukste/grappigste ervaring met vrienden in Japan! Vergeet ons (@katernjapan) uiteraard niet te taggen! Uiteraard kun je ook je ervaring onder dit artikel schrijven.

Uit alle inzendingen kiezen we een winnaar!

Eén gedachte over “Leestip: Nederlands-Japans kinderboek Barry & Bu

  1. Beste redactie,
    Om te beginnen, ik ben Superfan van Japan!
    Ik ben er al vier keer geweest en heb genoten van de steden Osaka, Kyoto, Nara en Tokyo en hun omgeving.
    Doordat we bij hele goede Japanse vrienden konden verblijven, hebben we toegang gekregen tot hun gezinsleven, zijn we bij veel Japanners in huis geweest en hebben we veel mooie plaatsen bezocht.
    Uniek, om zo dichtbij de Japanse mensen te kunnen komen!

    En verder: Ga zo door met Katern Japan!
    Wat een geweldige website!

    Met vriendelijke groet,

    Nicôle Damen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *