Le Guess Who?: zes Japanse aanraders

Van 8 tot 11 november is het weer zover: Le Guess Who?, een vierdaags muziekfestival in Utrecht waarop grensverleggende muziek uit de hele wereld wordt gepresenteerd. In popzalen, theaters, kerken en oude fabriekspanden treden meer dan 150 artiesten en acts op – waaronder zes Japanse bands.

Shintaro Sakamoto

Le Guess Who

Als voormalig lid van de legendarische psychedelische band Yura Yura Teikoku uit Tokyo, werd Shintaro Sakamoto een cultster in zijn thuisland Japan. In zijn solowerk creëert Sakamoto post-apocalyptische exotica; een speelse en vloeiende synthese van in het oog springende Hawaïaanse lapsteel-gitaar, groovy disco-dub en luchtige jazz. Sakamoto’s ambient disco voedt je ziel en dwingt je om je geest in extatische gelukzaligheid uit te schakelen. [

Midori Takada

Le Guess Who

Toen haar album Through The Looking Glass in 1983 vorig jaar door WRWTFWW / Palto Flats opnieuw werd uitgebracht, kreeg de Japanse componiste Midori Takada een nieuwe golf van erkenning. Takada is heel productief gebleven gedurende haar decennialange carrière, waarin ze zich onderdompelde in de cultuur van spirituele Afrikaanse stammen, klassieke muziek en minimalistische grootheden als Steve Reich en Terry Riley. In haar handen wordt elk percussie-instrument of opnameapparaat een totem van beeldende kunst, architectuur, natuur en minimale dans.

Takuro Kikuchi

Le Guess Who

Takuro Kikuchi’s ingetogen pianocomposities bewegen zich tussen kalmte en contemplatie. De 35-jarige muzikant uit Sendai speelt al sinds zijn negende en put uit de basis van klassieke muziek. Kikuchi’s werken worden vaak vergezeld door de beelden van een bloeiende natuur.

Kikagaku Moyo

Le Guess Who

De in Tokyo gevestigde groep Kikagaku Moyo smeedt geïmproviseerde psychedelica, waaronder elementen uit Duitse krautrock, klassieke Indiase raga en folk aaneen. Kikagaku Moyo – Japans voor “geometrische patronen” – vindt een perfecte balans tussen gespannen, verpletterende jams en delicate, tedere momenten. Door hun geïmproviseerde aanpak verliest de band zichzelf in schijnbaar oneindige, psychedelische jams.

Miho Hatori

Le Guess Who

Miho Hatori is mede-oprichter van het gevierde polypopduo Cibo Matto en samenwerkingspartner van invloedrijke acts als Gorillaz en The Beastie Boys. Het zeldzame talent uit New York is ook solo even productief en creatief, en bracht dit jaar haar ‘New Optimism’ EP uit; een vreemde en prachtige collage van Hatori’s eclectische popsound, groovende baslijnen, hiphop en Brasilo-beat.

Chihei Hatakeyama

Le Guess Who

Stap in de grenzeloze en door ambient omgeven wereld van Chihei Hatakeyama; een geluidskunstenaar, mastering engineer en oprichter van platenlabel uit Tokyo, Japan. Door gitaren, vibrafoon en piano te verwerken in zijn composities, is Hatakeyama een meester in het creëren van atmosferische soundscapes. De meester-componist evolueert zijn geluid voortdurend met behulp van synthesizers en elektrische gitaardrones.

Zie voor meer informatie, speeltijden en -locaties het blokkenschema op de website van Le Guess Who!

Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagd , door Tom Omes . Bookmark de permalink .

Over Tom Omes

Tom is hoofdredacteur van Katern: Japan. Hij studeerde Talen en Culturen van Japan en Journalistiek én Nieuwe Media. Geïnteresseerd in de moderne geschiedenis van Japan, maar leeft niet alleen in het verleden: ook hedendaags Japan interesseert hem zeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *