Kijk- en leestip: Silver Spoon

Mangaka (‘manga artiest’) Hiromu Arakawa verwierf wereldwijd naamsbekendheid met haar langlopende serie Fullmetal Alchemist, waarin ze mangalezers ruim 9 jaar trakteerde op de spannende avonturen van de broertjes Elric – waar twee geprezen anime-series van werden gemaakt. Aan alles komt echter een eind, en zo ook in 2010 aan Fullmetal Alchemist. Het jaar erop begon ze met haar nieuwe project, Silver Spoon, dat een versnelling terugneemt qua fantasie, maar wel de uitmuntende kwaliteit van Arakawa’s werk waarborgt.

Silver Spoon speelt af in het noorderlijke Hokkaido en volgt het dagelijkse leven van Yugo Hachiken op de Yezo Hoge School voor Agricultuur. Door de moeizame banden met familieleden wil Yugo vooral weg uit het noordelijke Sapporo en besluit zich aan te melden voor Yezo. Aldaar ontdekt Yugo gaandeweg dat het agriculturele leven niet over rozen gaat: elke aflevering draait grofweg om ontdekkingen waar Yugo voorheen geen enkele weet van had, zoals de oorsprong van eieren of het lot dat de meeste varkens treft.

Ban'ei

Ban’ei is een sport uit Hokkaido waarbij paarden gewichten, met daarop hun jockey, over heuvelachtige parcoursen trekken. Bron.

Hij worstelt niet alleen met deze ontdekking omtrent veehouderij, ook met zijn leven en banden met anderen. In tegenstelling tot Yugo zelf, die zich inschreef bij Yezo om zijn vader te ontlopen, hebben zijn klasgenoten en vrienden wel duidelijke levensdoelen voor ogen. Zo wil klasgenoot Shinnosuke graag dierenarts worden, ware het niet dat hij kampt met een ernstige vorm van hematofobie, angst voor bloed. Yugos beste vriendin, Aki, studeert aan Yezo om later het familiebedrijf over te nemen, dat zich specialiseert in het fokken van paarden voor Ban’ei-races.

Yugos vriendschap met Aki is echter niet zo onschuldig als de tekst hierboven doet vermoeden. Vooral haar hechte band met de getalenteerde honkbalspeler, Ichiro, maakt het voor Yugo moeilijk om niet jaloers te worden. Ook Aki’s vader maakt hem niet makkelijk, waardoor de onzekere Yugo gevangen zit in een web van onzekerheid.

Silver Spoon is, zoals de meeste zogeheten slice of life series, een luchtige serie waarin de personages, die stuk voor stuk fantastisch neergezet worden, Yugo en de lezer/kijker introduceren in details van hun expertise binnen de sector. Naast een leerzame serie is Silver Spoon ook ontzettend grappig en vrij van de typerende clichés die je in veel andere anime vindt. De manga van Silver Spoon telt inmiddels elf volumes, de anime twee seizoenen; in ieder geval genoeg materiaal om jezelf helemaal te verliezen in de wondere wereld van de Japanse landbouw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *