Japanse vindingen waar we in Nederland wat aan zouden hebben (2) – Umeboshi

Deze week werd er in Nijmegen geploeterd op de Internationale Vierdaagse. Broeierige warmte, blaren, zouttekort, uitdroging, misselijkheid, het waren voorwaar barre omstandigheden. Hadden zij maar de umeboshi gehad, de ingelegde en gedroogde Japanse pruimen. Opnieuw een voorbeeld van een Japanse vinding waar we in Nederland wat aan zouden hebben. Niet uit persoonlijke heimwee naar Japan, maar omdat het echt iets toevoegt.

De umeboshi wordt ook wel liefkozend (ook al is hij eerder rood te noemen) de ‘blauwe diamant’ genoemd. Strikt genomen is het geen pruim maar een abrikoosvariant die haar weg 1300 jaar geleden van China, via – zoals zo vaak – Korea naar Japan heeft gevonden. Ook toen al slaagden de Japanners er in om een reeds bestaand product te verrijken en te verbeteren: de Japanse ume is ronder en groter dan de Chinese variant en bevat nog meer voedingsstoffen, die de eretitel ‘diamant onder het fruit’ rechtvaardigen.

umeboshi

Gedroogd, handig om mee te nemen!

Een prima snack dus, zeker met de hitte van de afgelopen en komende dagen, die helaas met geen woorden te beschrijven is: je moet het ondergaan. Zij die Japan eerder in de zomer bezochten weten waar ik het over heb, en kennen ook de gelukzalige verlichting die een ume in dergelijke omstandigheden biedt. Met één ume is je zoutgehalte weer op pijl. Ze zijn verkrijgbaar bij elke konbini, dus letterlijk op elke straathoek. Met name de gedroogde variant is populair, want gemakkelijk mee te nemen. Een opvallend detail is dat, in tegenstelling tot bijna alle andere producten in de Japanse geoliede consumptiemaatschappij, de umeboshi ondanks een gebrek aan reclame toch gretig aftrek vinden. De Japanner weet in ieder geval wat te doen om kwiek te blijven.

De zure, sterke smaak is in het begin even wennen, maar in de Japanse zomers – waarin de temperatuur maanden lang op een rij boven de 30 graden uit kan komen – zorgen umeboshi voor de perfecte opkikker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *