Japanse straatstijl (5): Mori girls

De dromerige mori girls zijn nieuwkomers in de Japanse straatstijl. Rond 2006 kwam je de eerste romantisch geklede jonge vrouwen tegen, en sindsdien is hun bohémien esthetiek alleen maar gegroeid aan populariteit. Mori is Japans voor ‘woud’, een naam die de meiden adopteerden omdat ze zich graag kleden alsof ze thuis horen in een sprookjesbos. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar de mori-stijl is bijzonder toegankelijk en betovert jonge vrouwen over de hele wereld.

Mori girls houden van comfortabele, romantische kleren die vaak gelaagd worden gedragen, maar weten het toch luchtig te houden. Dat luchtige effect bereiken ze met (vaak vintage) dromerige jurken, rokken en broeken op knielengte, bloezen, sjaals, vesten en andere breisels gemaakt van natuurlijke materialen. Omdat comfort voorop staat zul je mori girls nooit op onmogelijke hakken door de straten zien strompelen. Ze kiezen bijna altijd voor platte schoentjes, kitten heels of een kleine sleehak. Qua tassen dragen ze graag simpele katoenen tote bags of leren schoudertassen bij zich. Het kleurenpalet is rustig en aards: wit, crème, taupe, lichtbruin, rijke juweeltinten en natuurlijk alle schakeringen groen. Om het geheel interessanter te maken combineren mori girls verschillende materialen en texturen met elkaar: wol met katoen, (nep)bont met kant. Ook houden ze van klassieke printjes als polkadots, bloempjes en ruitjes. Het haar wordt vaak wel gekleurd, maar simpel gedragen: op schouderlengte, of lang en golvend. Make-up wordt alleen gebruikt om de natuurlijke schoonheid te benadrukken. Mori girls krijgen hierdoor een rustige, zachte uitstraling.

Er wordt gezegd dat de term mori girl afkomstig is van een community die in augustus 2006 op het Japanse sociale netwerk Mixi werd aangemaakt. Sindsdien is de subcultuur alleen maar gegroeid en kun je bijna niet meer om de mori-esthetiek heen. De stijl kom je tegen in alle grote modebladen, heeft eigen publicaties, zie je terug in de binnenhuisarchitectuur en beïnvloedt het modegevoel van allerlei jonge vrouwen, niet alleen in Japan, maar ook steeds meer in het westen.

Mori is dus meer dan alleen een kledingstijl- volgens fervente aanhangers is het een heuse lifestyle en filosofie. Hoewel veel mori girls in de grote stad wonen, streven ze naar een rustig leven. Stop and smell the roses, die mentaliteit. Typische mori-hobby’s zijn dan ook wandelen in de natuur of door karakteristieke oude stadswijken, nieuwe vintageboetiekjes ontdekken, analoog fotograferen, boeken lezen en thee drinken in charmante cafés. Veel van deze bohémiennes zijn creatief met fotografie, tekenen, schrijven, scrapbooken en naaien. De ultieme droom van veel mori girls is een reis naar het voor hen zo inspirerende Scandinavië.

Op haar eigen manier is de mori girl behoorlijk individualistisch. Ze leeft bewust, voor zichzelf en volgt haar gevoel. Als ze zich kleedt, zal ze niet snel denken aan wat andere mensen aantrekkelijk vinden, maar waar ze zichzelf het prettigst in voelt. Haar aardse kledingstijl vormt dan ook een schril contrast met die van de uitbundige gals waar ik al eerder over schreef.

Meer lezen? Op deze mori girl-blogs (1, 2) kun je je laten inspireren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *