Japanse straatstijl (4) – Decora

In het begin van de jaren ’00 ontstond er in Harajuku een nieuwe straatstijl: decora, wat een schril contrast vormt met de in het westen populaire less is more-esthethiek. Zoals de naam al zegt, gaat het bij deze stijl om decoratie in zijn meest extreme vorm. De aanhangers van decora versieren hun lichaam met ladingen (vaak goedkope) accessoires. Plastic armbanden, ringen, haarspeldjes, kettingen, been- en armwarmers, vrolijke sokjes, felgekleurde gezichtsmaskers en ga zo maar door worden allemaal tegelijkertijd gedragen.

Georganiseerde chaos
Dat klinkt natuurlijk waanzinning. Als je voor het eerst een decora-chan (zoals ze in de volksmond genoemd worden) in levende lijve ziet kan zijn of haar outfit op het eerste gezicht een verschrikkelijk slecht bijeengeraapt zooitje lijken. Maar als je goed kijkt zie dat er toch goed is nagedacht over de schreeuwerige outfits die decora’s dragen. Op een bepaalde manier weten deze creatievelingen een harmonieus geheel van hun outfit te maken. Een soort georganiseerde chaos, dus.

Typische decora-kleuren zijn rood, zwart, fuschia, babyroze, en andere felle (neon)kleuren. Een simpel T-shirt of vestje wordt vaak gedragen met shorts, korte rokjes of tutu’s in een matchende kleur. Het haar wordt soms gekleurd en vaak met een lange pony en in twee staartjes gedragen. Eventuele make-up wordt simpel gehouden, zodat alle aandacht naar de accessoires gaat. Decora’s zijn vaak fan van schattige karakters als My Little Pony, Strawberry Shortcake, Rainbow Brite, Barbie en Care Bears, wat hun outfits soms een vleugje jaren ’80 meegeeft. Met die overdaad aan lievige accessoires maakt decora-chan een behoorlijk kleuterachtige indruk. Het is dan ook geen verrassing dat lolita, een andere kinderlijke straatstijl, en decora elkaar vaak beïnvloeden. Als resultaat daarvan is fairy kei onstaan, een aparte straatstijl die elementen van lolita en decora combineert.

Nostalgie en escapisme
Daar houden de overeenkomsten tussen deze twee stijlen echter niet op. Net als de popperige lolita gebruikt de decora-chan mode als een soort escapisme, als een soort nostalgie naar een jeugd die misschien wel nooit bestaan heeft. En als je kijkt naar het zware volwassen leven in Japan, is dat niet zo heel gek.

Op Halloween verkleed gaan als decora? Harajuku-model Haruka Kurabayashi laat je zien hoe je jezelf de decora-look kunt aanmeten.

2 gedachten over “Japanse straatstijl (4) – Decora

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *