Masako & Naruhito: Japanse gasten in de Nieuwe Kerk

Het komt zelden voor dat Japanse media vanuit Nederland live verslag doen. Op de dag van de inhuldiging van koning Willem-Alexander zijn er echter zo’n 80 Japanse journalisten aan het werk rondom de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Leuk en aardig, zo’n troonswisseling, maar hun lenzen zijn vandaag vooral gericht op prinses Masako.

Masako is de afgelopen jaren dan ook zelden in het buitenland te zien geweest. Sterker nog: het bezoek van het Japanse kroonprinselijk paar aan Nederland markeert de eerste keer in meer dan 10 jaar dat Masako om officiële redenen Japan verlaat. Lange tijd was ze niet in staat om haar taken te vervullen. Daar zijn meerdere redenen voor.

MasakoMasako Owada stond aan het begin van een veelbelovende diplomatieke loopbaan, toen kroonprins Naruhito haar ten huwelijk vroeg. Voor Masako betekende dat einde carrière, aangezien de Japanse keizerlijke familie zich nog veel meer dan het Nederlandse koningshuis van de politieke arena verwijderd moet houden. Willem-Alexander mag het knippen van lintjes dan als een inhoudelijke bezigheid zien, maar Masako heeft – begrijpelijk, gezien haar veelbelovende toekomst – nooit kunnen wennen aan het vooruitzicht op een leven lang ceremoniële taken.

Daarbij kwam dat alleen een man op de keizerlijke troon plaats mag nemen. Aangezien Masako in 2001 was bevallen van een dochter, nam de druk op haar schouders om een zoon te baren zolang ze dat nog kon enorm toe. Omdat een mannelijke troonopvolger uitbleef werd de Japanse grondwet in 2006 bijna aangepast, zodat prinses Aiko later haar vader zou kunnen opvolgen. Op dat moment – niet geheel toevallig, volgens velen – beviel de vrouw van de jongere broer van Naruhito van een zoon. Probleem opgelost: de mannelijke keizerlijke lijn was gered, de wetswijziging kon de prullenbak in.

Maar voor Masako was het teveel geweest. Want de kritiek kwam jarenlang niet alleen van buiten; ook binnen de kasteelmuren werd de druk door de keizerlijke hofhouding flink opgevoerd. Op uitnodiging van koningin Beatrix kwamen Masako en Naruhito, die goed bevriend zijn met Willem-Alexander en Máxima, daarom in augustus 2006 gedurende twee weken bij in Nederland.

Bijna 7 jaar later zijn ze er weer, in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. En nog altijd heeft Masako het niet gemakkelijk: toen de reis van het Japanse kroonprinselijk paar bekend werd gemaakt, vonden sommigen het raar dat Masako wel bereid was naar de andere kant van de wereld te vliegen, maar onlangs niet de keizer in het ziekenhuis bezocht. Volgens anderen is het echter een goed teken dat Masako in staat is om naar Nederland te vliegen: Naruhito zei in 2009 dat bij het kiezen van af te leggen bezoeken de afstand een bepalende factor zou gaan vormen. Door de keuze voor een inhuldiging op ruim 9000 kilometer van Tokyo lijkt Masako aan de beterende hand te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *