Izakaya: tegenwicht tegen strikte kantoorcultuur

Het woord Izakaya betekent letterlijk “plaats waar je sake kunt drinken” en verwijst naar de voornaamste activiteit die er plaats vindt. Sake, Japanse rijstwijn, maakt de tongen van de kantoorwerkers los, en vormt een tegenwicht tegen de zeer strikte Japanse kantoorcultuur. Omdat een Japanse werkdag vaak tot 10 of 11 uur kan duren, is de gewoonte ontstaan om met collega’s tot rust te komen in een nabijgelegen café. Het is niet alleen goed voor de teambuilding, maar onder het genot van een glaasje kan kritiek geuit worden. Omdat directe kritiek over het algemeen niet gewaardeerd wordt, biedt deze omweg toch een mogelijkheid tot inspraak.

De twee populairste activiteiten in de Izakaya zijn de zogenaamde Nomihoudai en de Tabehoudai. Eerstgenoemde is een ‘all you can drink’ arrangement, waarbij je meestal twee uur lang voor een vaste prijs zo veel mogelijk kunt drinken. De tweede activiteit is een ‘all you can eat’ arrangement, waarbij men de gerechten op een veelvoud aan kleine schaaltjes serveert. Deze worden vervolgens gezamenlijk door collega’s verorberd. Waar de drank in de Izakaya met name door sake en bier bepaald wordt, is het aanbod van eten gevarieerder. Zo behoren yakitori (kipsate), kushiyaki (gebakken vlees of groente aan een spies) en edamame (gekookte sojabonen) tot het standaard repertoire van de Izakaya.

Het exterieur van de Izakaya wordt gekenmerkt door een rij van rode papieren lantaarns, met daarop het woord Izakaya of simpelweg sake geschreven. Traditioneel gezien hebben de kroegjes maar één verdieping. Zo kan het voorkomen dat in gebouw van vier verdiepingen, vier verschillende Izakaya’s zijn ondergebracht. De clientèle kan erg verschillen per filiaal. Zo zijn er Izakaya die tegemoet komen aan publiek uit de buurt, maar ook Izakaya die zich uitsluitend op jongeren richten. Een recentelijk fenomeen is de cosplay Izakaya, waarin de geheel vrouwelijke staf zich in Victoriaans diensteruniform steekt en de mannelijke clièntele bedient. Voor ieder publiek en iedere beurs is wel een geschikt filiaal te vinden. Ik zou zeggen, probeer ze gerust eens uit als je in Japan bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *