Het Sapporo-sneeuwfestival

Voor sommigen betekent de winter kou en de wens om de hele dag binnen te zitten. Maar er zijn ook veel leuke activiteiten in de winter – zoals het van dichtbij bekijken van sneeuw- en ijssculpturen op een sneeuwfestival. Het Sapporo-sneeuwfestival wordt elk jaar in februari een week lang gehouden in de hoofdstad van Hokkaido, Sapporo. Het is één van de populairste winterevenementen in Japan.

Het festival begon in 1950, toen een aantal middelbare scholieren zelf sneeuwbeelden had gebouwd in het Odori Park in Sapporo. Vanaf 1955 deden Japanse zelfver-dedigingstroepen mee met de middelbare scholieren en maakten ze de grote sneeuw-sculpturen waar het festival nu bekend om staat. In 1974 vond de internationale sneeuwsculpturenwedstrijd voor het eerst plaats, en begonnen ook internationale teams uit zustersteden van Sapporo, zoals München, mee te doen met het bouwen van de sneeuwsculpturen. Voor dit festival bestonden er ook al allerlei andere sneeuwfestivals in Sapporo, maar die werden tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeschort.

Wanneer er een jaar niet genoeg sneeuw valt om de sneeuwsculpturen te kunnen maken, brengen de Japanse zelfverdedigingstroepen sneeuw van buiten de stad naar Sapporo, zodat het festival toch door kan gaan. Men beschouwt het festival daarom inmiddels ook als een training voor de zelfverdedigingstroepen.

Het huidige sneeuwfestival

Het Sapporo sneeuwfestival wordt tegenwoordig gehouden op drie plekken: het Tsudome-terrein, het Odori-terrein en het Susukino-terrein. Het Tsudome-terrein is het op één na grootste terrein van het festival. Op dit terrein kunnen bezoekers deelnemen aan veel indoor- en outdoor-attracties, zoals de Tube Slider, Ice Slider en sneeuwraften. hier kun je volop genieten van het ijs en de sneeuw en kan ook genieten van het lokale voedsel, om de complete Hokkaido-winterervaring te krijgen.

Het Odori-terrein ligt op het Odori Park. Het park is anderhalve kilometer lang en wordt voor één week omgetoverd tot een fantasie van sneeuw en ijs. Op dit terrein kunnen bezoekers de verschillende ijs- sneeuwsculpturen bekijken, zoals Hatsune Miku, Final Fantasy en ijssculpturen van de lokale bewoners en de internationale teams. Wat je te zien krijgt op het festival is elk jaar anders, wat ieder jaar voor verrassingen zorgt. Er vindt ook een internationale sneeuwsculpturenwedstrijd plaats, en er zijn door het gehele park lichtjes die in het donker een extra mooi beeld geven van het festival.

Het Susukino-terrein is het terrein waar alles draait om het aanraken van het ijs. Men kan hier verschillende ijssculpturen bezichtigen en de plaza, Fureai Hiroba, bezoeken om ijssculpturen aan te raken en er zelfs vanaf te glijden. Daarnaast kan men ook foto’s maken van de verlichte straten en van de ijssculpturen zelf. In de plaza bevindt zich ook een ijsbar waar men onder het genot van warme drankjes van de ijspracht kan genieten.

tanuki-logo-48Dit artikel verscheen eerder ook in de TaTanukiKi-journal.
LVSJK Tanuki : Vereniging van studenten Japanse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *