Geluk zit in een klein hokje: Japanse fotostickers

Als je in Japan bent geweest, heb je deze minifotostickers vast wel eens gezien in iemands portemonnee, of op een rijkelijk versierd mobieltje. De echte gelukkigen onder ons mochten wel eens bladeren door het speciale purikura-album van een vriend of vriendin. Je zou purikura (een afkorting van het Engelse print club) een Japanse nationale hobby kunnen noemen. Jong of oud, man of vrouw, bijna iedereen daar heeft wel eens in een speciaal purikura-fotohokje gestaan. In winkelcentra of videogamehallen zijn vaak hele verdiepingen gewijd aan deze hokjes. Maar vanwaar dan deze obsessie?

Fotohokjes bestaan al bijna een eeuw, maar de (pas)foto’s die je daarmee maakt lijken in de verste verte niet op purikura, wat in de jaren ’90 geïntroduceerd werd in Japan. Deze vrolijke fotohokjes en dito fotostickertjes spelen in op de Japanse liefde voor alles wat kawaii (schattig) is. Je kunt na het schieten de plaatjes dan ook oppimpen met sjabloontjes, teksten en andere graphics van glitters, hartjes, sterren, enzovoort. Dit alles om verzekerd te zijn van de schattigheidsfactor van het eindproduct. Purikura is met name gericht op jonge vrouwen en is vooral binnen meisjessubculturen als gals (op de foto hierboven) en ganguro erg populair.

Purikura_cornerHelaas trokken de purikura corners niet alleen hippe jonge vrouwen aan, maar ook een behoorlijk aantal enge mannen die hun zinnen op hen gezet hadden. Nadat een hoop meisjes door deze chikan (molesteerders) lastig werden gevallen, hebben veel zaken besloten mannen niet meer toe te laten, tenzij ze vergezeld zijn door een vrouw. Dat is voor mannen met goede bedoelingen natuurlijk vervelend, maar gelukkig zijn de purikura-hokjes nu weer een veilige plek waar je zonder lastig gevallen te worden schattige fotootjes kunt maken.

Het nemen van zo’n foto is simpel. Spring in een hokje, gooi er wat muntjes in en poseer. Daarna, tijdens het editen, begint de pret pas echt. Maar zelfs voordat je begint met het opleuken van je plaatje zorgt de machine er al voor dat je huid er gladder en lichter uitziet, je ogen groter en popperiger zijn, en soms zelfs voor een scherpere kin en langere benen. Dit alles natuurlijk om jou en je vrienden er extra kawaii uit te doen zien, maar af en toe ziet het eindresultaat er toch een beetje vreemd uit.

Maar goed, wanneer je eenmaal gewapend met een stylus voor het touch screen staat is het plezier gegarandeerd. Zoals ik al zei kun je je foto versieren met allerlei graphics, clip art en spreuken. Daarnaast kun je ook zelf met de pen tool tekst of andere krabbels toevoegen. Wanneer je klaar bent druk je de plaatjes af en kun je ze ook naar je mobiele telefoon sturen (tenminste, als je een Japans mobieltje hebt). En dan is het alleen maar een kwestie van pronken!

Meer tips over hoe je de perfecte puri maakt? Geïnteresseerd in de nieuwste fotohokjes? Neem dan eens een kijkje op het blog No Puri No Life!. Ze hebben zelfs een handige tutorial voor beginners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *