Demae – thuis laten bezorgen op z’n Japans

Eten laten bezorgen doen we in Nederland pas sinds er eten werd geïntroduceerd dat zich daar goed voor leent. Een pizza is een stuk geschikter voor vervoer op een scooter, dan een bord dampende boerenkool met jus. In Japan is het thuisbezorgen van voedsel echter al zo’n 300 jaar gangbaar.

Demae (letterlijk: ‘ergens vóór gaan’) kent zijn oorsprong ergens in het midden van de Edo-periode (1603-1868). Het loonde in die tijd om als uitbater van een voedselkraampje voor de deur van het huis van een daimyo (samurai-veldheer) te parkeren – vandaar ook de term – omdat daar niet alleen altijd wel iemand hongerig was, maar men ook het geld had om ervoor te betalen.

DemaeHet was een zeer vroege vorm van eten bezorgen, en eerder gebaseerd op aanbod, dan op vraag. Er was immers geen manier om erachter te komen waar men trek in had. Bovendien waren de middelen om gerechten heel lang goed te houden evenmin voorhanden. Dat zijn de voornaamste oorzaken dat er met name soba, noedels, werden rondgebracht: dat was 1) makkelijk in grote porties te koken, 2) zeer populair, en (misschien nog wel het belangrijkst) 3) niet snel bedorven of zijn smaak kwijt.

Het was een succesvolle formule, die de Edo-periode heeft overleefd, al werd er later goed gebruik gemaakt van moderne uitvindingen als een tweewieler: de meest fantastische stapels lakwerk werden tot diep in de vorige eeuw om met het grootste gemak rondgefietst.

Vandaag de dag maken soba-bezorgers gelukkig gewoon gebruik van een opbergcompartiment, zeker sinds er op snorfietsen bezorgd wordt: je moet er niet aan denken dat zo’n stapel om zou gaan en de halve weg onder de slierten zit. Bovendien werkt men tegenwoordig wel op basis van vraag, wat ook kan omdat met een brommer veel sneller van keuken tot klant gereden kan worden. De noodzaak om twee meter lakwerk mee te dragen is er dan ook niet meer. Het traditioneel kostuum is echter gebleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *